Palau de la Generalitat

El govern català ha aprovat aquest dilluns al vespre, en una sessió extraordinària, un decret llei que modifica la Llei 18/2009, de salut pública i d’adopció de mesures urgents per fer front al risc de brots de la covid-19. Ho fa per introduir un nou apartat que faculta l’autoritat sanitària perquè en situacions de pandèmia o epidèmia pugui adoptar mesures de limitació de l’activitat, el desplaçament de persones i la prestació de serveis en determinats àmbits territorials. El govern ha aprovat aquest decret després que la titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Lleida  no ratifiqués la decisió la Generalitat de prohibir tota sortida i entrada a Lleida i a set municipis més del Segrià.

Segons ha informat el govern en un comunicat, el decret llei vol reforçar la seguretat jurídica de les decisions preses per la Generalitat i les autoritats sanitàries, tot i que indica que “ni en el confinament de la Conca d’Òdena ni en altres supòsits de comunitats autònomes de l’estat que han pres mesures similars cap jutge ho ha requerit. Fins i tot, a Galícia i el País Basc s’han restringit drets fonamentals, com el dret de sufragi, sense que cap jutge hagi dictat que per fer això es necessita declarar de nou l’estat d’alarma”.

Informe de les autoritats sanitàries i temps limitat

El decret, explica el comunicat, té com a objectiu garantir el control dels contagis i protegir la salut de les persones, adequant-se al principi de proporcionalitat. Per aplicar mesures restrictives es requerirà un informe de les autoritats sanitàries i, en principi, no podran mantenir-se durant més de 15 dies. El decret també detalla els indicadors a partir dels quals es podran adoptar les mesures, per exemple, la proporció de proves positives respecte al total de proves realitzades en els darrers set dies, la proporció de llits d’aguts ocupats per casos covid-19 i ocupació total o l’evolució del nombre de casos que han requerit hospitalització o UCI.

El govern ja ha anunciat que, un cop aprovat el decret, demà dimarts es dictarà una segona resolució amb mesures específiques per a la comarca del Segrià i es demanarà de nou autorització judicial.