L’investigador del Grup BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López Codina alerta que les defuncions per coronavirus tornaran a augmentar si el nombre de casos també continua a l’alça. L’última setmana han mort a Barcelona quatre persones, mentre que l’anterior hi va haver nou defuncions. Tot i que les xifres semblin indicar que la mortalitat va a la baixa, el professor de la UPC afirma que “la mortalitat va desplaçada en el temps respecte a la detecció de casos” i que si segueix creixent el nombre de positius per covid-19, “la mortalitat tornarà a créixer”. López ho ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

“Com més aviat frenem, sortirem guanyant”

A Barcelona hi ha 24 brots actius de coronavirus, segons l’Ajuntament. El biofísic de la UPC ha explicat que estem davant d’una situació “molt greu”, tot i que ha dit que si els casos estan sota control, “no ens han de preocupar perquè els hem de poder frenar”. Per López, el problema arribaria en el cas que “deixem descontrolar l’epidèmia” perquè, llavors, no se’n podrà fer seguiment”.

En relació amb un hipotètic segon confinament si l’epidèmia es descontrola, l’investigador del Grup BIOCOM-SC de la UPC sosté que “com més aviat frenem hi sortirem guanyant” perquè és complicat tornar enrere “en les cadenes d’infecció”. Per això, ha dit Daniel López, cal fer entendre a la població que “el confinament no és un càstig, sinó que persegueix preservar la salut de les persones”.

Cal reforçar la salut pública i l’assistència primària

Actualment hi ha 120 rastrejadors a tot Catalunya que treballen per identificar les persones que han estat en contacte amb un cas positiu de covid-19, una xifra que el biofísic de la UPC considera “insuficient” tenint en compte “la situació que hi ha al Segrià i a l’Hospitalet”. Per això, ha dit, cal “reforçar la salut pública i l’assistència primària” després que la crisi econòmica del 2008 comportés una “retallada molt important en aquesta àrea”.