El conseller d’Educació, Josep Bargalló, reivindica l’escola com el lloc “més segur” per als infants quan surten de casa, una seguretat que ha atribuït sobretot als grups estables de convivència. “No hi ha cap lloc fora de casa amb tantes mesures de seguretat, amb tantes mesures de traçabilitat, amb tantes mesures de control i amb tantes mesures de seguiment”, ha dit.

Quan falta una setmana per a l’inici del curs escolar 2020-2021, el conseller ha afirmat que les mesures per frenar la pandèmia del coronavirus “són la clau del funcionament del curs en la vessant no pedagògica”. Per Bargalló, “són mesures que poden semblar molt estrictes, però que les hem de complir per garantir el dret a l’educació”. “No podem tenir una generació d’alumnat que no hagi tingut la formació adequada, que no l’hagi tingut al seu centre i en contracte directe amb el seu professorat”, ha afirmat.

El conseller ha repassat les mesures sanitàries que ja s’havien desgranat, com l’obligatorietat de dur mascareta fora de l’aula, el control de símptomes o l’accés per torns per evitar aglomeracions. I més enllà de les aules, les reunions amb les famílies o entre els professors s’hauran de fer telemàticament. Tot i això, ha remarcat que “serà un curs de constant adaptació” i que “l’avaluació sanitària farà que sempre, en cada moment, anem ajustant, anem matisant, anem posant una mesura més, anem traient alguna mesura”.

Menys alumnes a infantil i primària

Dilluns 14 de setembre començaran el curs 1.339.731 infants i adolescents. Hi haurà 12.098 alumnes menys que el curs passat, especialment a l’educació primària però també a infantil. En canvi, el volum de matriculats a secundària, batxillerat i especialment a la formació professional ha augmentat. Per atendre’ls, el conseller ha recordat que es contractaran més de 8.000 professionals més i no ha tancat la porta a ampliar les contractacions al llarg del curs. Dependrà, ha dit, de com evolucioni la situació sanitària i de la situació pressupostària.

A la ciutat, s’estrenen dos centres nous, l’Institut Vapor del Fil, i l’Institut de l’Esport, dedicat a la formació professional. A més, l’Institut Escola Eixample, un centre fins ara concertat, s’incorpora a la xarxa pública.

1.700 persones vulnerables

Segons les dades del Departament, actualment treballen per Educació 1.700 persones que, després de passar un avaluació mèdica, formen part dels col·lectius considerats vulnerables. Es tracta tant de docents com de personal d’administració i serveis o d’atenció educativa.

A 800 se’ls ha donat la baixa mèdica i, segons Bargalló, se’ls substituirà. La resta necessitaran adaptar el seu lloc de feina, ja sigui fent teletreball o bé amb mesures de flexibilització.

Les extraescolars, garantides

Un altre dels dubtes que encara planen sobre moltes famílies són les activitats extraescolars, que per ara el conseller d’Educació considera que estan garantides, respectant en tot moment les mesures sanitàries i amb grups el més constants possible. “Tampoc no ens podem permetre un curs escolar sense activitats extraescolars”, ha dit. Tot i això, el titular d’Educació ha puntualitzat que són activitats que no organitza el Departament.