passejos desconfinament
Foto: Xavi Calvo

En les darreres setmanes són diverses les veus que expressen la preocupació per l’augment de casos de coronavirus. Ara, un estudi de la UPC i de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol afirma que Espanya està immersa en una “segona onada” de la covid-19. La investigació va més enllà i avança que la situació podria ser igual en la resta de països europeus en els propers dies. Alerta que, si no s’hi posa remei, es podria retornar a una situació semblant a la del mes de març.

L’estudi es pregunta per què un país com Espanya, amb temperatures elevades i amb molta vida al carrer, té una de les taxes més altes de contagis.

Després de tres mesos, el 21 de juny l’Estat espanyol va aixecar l’estat d’alarma. Es va tornar a permetre, doncs, la mobilitat entre autonomies i l’obertura de fronteres amb Europa. Una obertura que va generar incerteses i contradiccions, com ara que a Barcelona la fase 3 va estar en vigor menys de 24 hores. Precisament, l’estudi conclou que és aquesta la clau del lideratge de l’Estat espanyol en el nombre de casos. De fet, apunta que en el moment de l’aixecament “la taxa de contagis podria haver estat tres vegades superior de la que s’estava detectant”.

Europa, el mateix camí

Els investigadors, observant les xifres de contagis, creuen que diversos països europeus estan seguint el mateix camí que Espanya, com ara França, Bèlgica o els Països Baixos. Europa, però, encara està a temps de frenar la segona onada; això sí, cal evitar endarrerir més les actuacions. Si no, adverteixen que es podria repetir una situació similar a la del mes de març.