Fa gairebé tres setmanes que el Diari Oficial de la Generalitat va publicar una de les mesures acordades amb l’Estat: la prohibició de fumar a menys de dos metres d’altres persones. La limitació, però, no es percep al carrer, on és habitual trobar-se amb fumadors en terrasses o passejant.

La percepció és diferent entre fumadors i no fumadors. “Jo intento posar-me en una taula separada, on no pugui molestar”, explica una fumadora que està asseguda en una terrassa de la rambla del Poblenou. Ara bé, aquest espai està situat a la vorera, on transiten centenars de vianants, molts d’ells, a tocar de les taules. “Si jo estic asseguda aquí, són ells els qui s’han de distanciar”. Uns metres més enllà, una persona no fumadora assegura que “no ha notat cap canvi” i que la “gent continua fumant a prop de les altres persones”.

Permís dels restauradors

Aquesta setmana, de nou, ha entrat en vigor la limitació d’aforament del 50 % en les terrasses. Els restauradors diuen que ja n’estan farts de tantes mesures i que ja no poden assumir més pèrdues. “Al principi dèiem als clients que no es podia fumar i, o marxaven o continuaven fumant”, explica el propietari de La Broqueta, Emilio Portillo. No ens podem permetre perdre més clients, per tant, “jo els deixo fumar”, afegeix. En la mateix línia, el propietari de Cantoni, al Poblenou, comenta que ells no són policies “per perseguir els clients”. A més, assegura que “la Guàrdia Urbana passa per aquí i tampoc no els multa“.