(ACN) Els epidemiòlegs Oriol Mitjà i Antoni Trilla han coincidit a desaconsellar la celebració d’actes massius per la Diada. “És un risc que no hauríem d’assumir”, ha apuntat Mitjà en una entrevista a TV3. Tots dos han argumentat que els actes que l’ANC planteja, encara que siguin amb les mesures sanitàries pertinents, acabaran generant mobilitat i risc d’aglomeracions i han demanat extremar les precaucions especialment tres dies abans de l’inici del curs escolar.

“Fem-nos a la idea que ens en queden encara 12 mesos”

Mitjà ha advertit que el coronavirus “no està superat” i ha indicat, per tant, que el 2021 continuarà sent un any “anormal”. “Fem-nos a la idea que encara ens en queden 12 mesos, de cara al 2022 ja es normalitzarà”, ha apuntat. Precisament per això tots dos epidemiòlegs s’han mostrat partidaris de, en les condicions actuals, no celebrar la cavalcada de Reis del 2021, d’aquí a quatre mesos.

Trilla ha argumentat que, de fet, algunes d’aquestes celebracions socials “perden el sentit” si s’han de fer amb moltes restriccions per les mesures sanitàries i ha apostat per ajornar-ho i “ajudar que no s’escampi el virus”.

Mitjà urgeix a comprar tests d’antigen

D’altra banda, Mitjà ha urgit els governs espanyol i català a comprar tests d’antigen, els nous tests d’anticossos que permeten tenir resultats en 10 minuts. Segons Mitjà, les administracions han de comprar “ja i immediatament” aquestes noves proves perquè no passi el mateix que amb les PCR, que ha recordat que en van començar a escassejar després de la compra massiva per part del sector privat.

Per Mitjà, aquests tests poden facilitar la tornada a l’escola o la relació dels nens amb els avis, ja que considera que si els professors es fan la prova setmanalment i els infants ho fan just abans de visitar persones de risc, disminueix molt la possibilitat de contagi. “La regla ha de ser test, test i test”, ha conclòs.