terrassa cafeteria xavi calvo
Foto: Xavi Calvo

Barcelona no passarà a la fase 3 de la desescalada dilluns, 15 de juny, però potser tampoc no caldrà que esperi una setmana sencera més. Segons el Departament de Salut, encara no s’ha proposat que Barcelona deixi enrere la fase 2 perquè “necessitem uns dies més per veure com evoluciona l’epidèmia del coronavirus”, però afegeixen que “si l’evolució és l’esperada, proposarem canviar abans del cap de setmana vinent”.

Barcelona es queda, per tant, en la fase 2 igual que ho farà Lleida, que tampoc no ha estat proposada per la Generalitat per avançar.  Sí que s’ha proposat que avancin, i el Govern espanyol ha acceptat, les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central.

El possible canvi de fase durant la setmana que ve estaria a mig camí del que establia inicialment el pla de fases (amb una durada mínima de 15 dies per cada una) i el que ja ha suggerit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, en què no es descartava que la ciutat i l’àrea metropolitana es poguessin avançar una setmana. De fet, aquest mateix divendres Colau ha criticat la decisió de Salut de fer esperar la ciutat encara uns dies més abans de fer el canvi de fase.    

Nova normalitat, sí o sí, el 22 de juny

El que ja ha deixat clar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, és que els barcelonins arribaran a la “nova normalitat” al mateix temps que la resta de ciutadans de l’estat. Ha recordat que l’estat d’alarma s’acabarà el 21 de juny, de manera que, l’endemà, el dilluns 22, tot l’estat es trobarà automàticament en situació de “nova normalitat” independentment de la fase en la que es trobava cada territori. En aquest moment, les autonomies podran prendre decisions en l’àmbit de la salut pública, dins de les seves competències, però en cap cas restringir el moviment dels ciutadans.