Terrasses plenes desconfinament
Foto: Xavi Calvo

Finalment, Barcelona no passarà a la fase 3 de la desescalada dilluns, 15 de juny, com tampoc no ho farà Lleida, ja que la Generalitat no ha proposat el pas d’aquestes regions sanitàries al Ministeri de Sanitat, de manera que es mantindran una setmana més en fase 2. Sí que passaran, en canvi, a fase 3 a partir de dilluns les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central, tal com ha proposat Salut i ja ha acceptat el Govern espanyol.

Salut proposarà que Barcelona passi a la fase 3 a mitja setmana

Segons ha confirmat Salut, esperen a veure com evoluciona l’epidèmia uns dies més abans de proposar el canvi de fase per a Barcelona i Lleida. Asseguren que si l’evolució és l’esperada, proposaran canviar a la fase 3 abans del cap de setmana vinent per a les dues regions sanitàries que queden a Catalunya. Una opció que, segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, el Govern espanyol estudiarà.

Des del consistori barceloní, l’alcaldessa, Ada Colau, ha criticat la decisió de Salut de deixar passar encara uns dies més abans de passar a la fase 3 perquè considera que la ciutat ja estava preparada per fer el salt aquest dilluns, dia 15. 

Nova normalitat, sí o sí, el 22 de juny

En tot cas, si el canvi de fase no es produís a mitja setmana, el que ja ha deixat clar el Govern espanyol és que la regió sanitària de Barcelona (igual que la de Lleida) passarien directament de la fase 2 a la “nova normalitat” el 22 de juny, un cop exhaurit l’estat d’alarma. En aquest moment, les autonomies podran prendre decisions en l’àmbit de la salut pública, dins de les seves competències, però en cap cas restringir el moviment dels ciutadans.

Com queden les fases a Catalunya a partir del 15 de juny

El Ministeri de Sanitat ha avalat l’entrada a la fase 3 el 15 de juny de la regió sanitària de Girona i Catalunya Central, mentre que ja és segur que es mantenen en fase 2, com a mínim uns dies més, les regions de Barcelona (la ciutat, l’àrea metropolitana nord i la metropolitana sud, i també el Garraf i l’Alt Penedès) i Lleida. Per altra banda, continuen mantenint-se en la fase 3 el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, que van canviar de fase fa una setmana.

S’especulava en un canvi de ritme de la desescalada

Tot i la proposta final de Salut al Govern espanyol, s’especulava d’un possible avançament de la fase 3, ja que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia avançat aquesta setmana en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, que no es descartava que Barcelona es pogués avançar una setmana i entrés a la fase 3 el proper dilluns, 15 de juny. Colau admetia que aquesta qüestió estava sobre la taula i que ho estaven parlant amb la Generalitat, sempre que les dades sobre l’evolució del coronavirus fossin bones.

També ho va dir fa pocs dies la consellera de Salut, Alba Vergés, que va deixar entreoberta la possibilitat que tant Barcelona com Lleida entressin a la fase 3 abans del previst inicialment. Finalment, però, no serà així.