Barricades cremant a les cantonades dels carrers, principalment, amb contenidors d’escombraries com a combustible. Ha estat una de les imatges recurrents en les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasél, que, entre d’altres, ha comportat una altra derivada: dues setmanes després que esclatessin els aldarulls, els veïns no tenen on llençar la brossa.

De moment, han d’optar per deixar les bosses d’escombraries a terra, allà on eren els contenidors, una pràctica avalada per l’Ajuntament, que, per evitar l’excés de brossa als carrers, ha reforçat aquests dies la recollida d’escombraries. A banda de la ruta ordinària de recollida dels vespres, n’ha afegit una altra durant el dia.

Un miler de contenidors menys

La ciutat ha perdut 1.094 contenidors d’escombraries, sobretot a la zona de la Dreta de l’Eixample, entre el passeig de Gràcia i el de Sant Joan, i també als entorns de les places de Catalunya i d’Urquinaona.

Ara per ara, l’Ajuntament descarta reposar-los a la via pública. La decisió s’ha de consensuar en l’espai de coordinació, amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, que desaconsellen fer-ho per la possibilitat de convocatòria de més manifestacions.

Segons ha informat el consistori, entre el 16 i el 27 de febrer es van cremar 300 contenidors durant les protestes. De manera preventiva, per evitar la crema de més recipients com aquests, el consistori en va enretirar fins a 794, que es guarden en altres punts de la ciutat, on se n’hi van sumant els nous que, progressivament, està comprant el consistori per substituir-ne els calcinats.

La factura supera el milió d’euros

Durant la primera setmana d’aldarulls, un balanç municipal de destrosses va concloure que el cost dels desperfectes en el mobiliari urbà s’acostava al milió d’euros. Les nits de disturbis van seguir dies després, i la factura es tanca ara, provisionalment, en els 1.099.971 euros:

  • Crema de 300 contenidors: cost de 441.000 euros.
  • Reforç del servei de neteja i de la recollida de residus i enretirada preventiva de 794 contenidors: cost de 260.050 euros.
  • Desperfectes en 4.850 m2 de paviment: cost de 307.000 euros.
  • Substitució d’altres elements (enllumenat, semàfors, senyalització, tanques, fonts, arbrat): cost de 91.920 euros.