L’anomenada variant britànica del coronavirus ja és la predominant a Catalunya: representa al voltant del 60 % dels casos diagnosticats al conjunt del territori. El Departament de Salut preveia que aquest escenari arribés a mitjans de març, però s’ha acabat avançant uns dies i aquesta variant ja suposa més de la meitat de les infeccions. El percentatge s’enfila encara més en territoris com Lleida, on vuit de cada 10 contagis s’atribueixen a aquesta variant.

L’increment de la presència de la variant britànica a Catalunya podria explicar la “lentitud” en la baixada dels casos les darreres setmanes, tal com ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Salut, però, celebra que la corba continuï anant de baixa i preveu que la situació es mantingui així els pròxims dies per poder flexibilitzar restriccions en sectors com el de la restauració.

Casos residuals de les altres variants

Pel que fa a les denominades variants sud-africana i brasilera, Argimon ha dit que se n’estan localitzant casos però que es poden comptabilitzar “amb els dits de la mà”. El secretari de Salut Pública no ha volgut posar xifres sobre quants casos hi ha actualment de cadascuna d’aquestes dues variants i s’ha limitat a dir que es continuarà amb el monitoratge per veure si guanyen terreny.

En alguns països els casos de la variant sud-africana s’estan assimilant als de la britànica. Això a Catalunya no està passant, ha dit Argimon, que ha fet una crida a la “tranquil·litat”.