Els casos de covid-19 a les residències de gent gran de Catalunya són ja gairebé inexistents. Aquest dimarts, 2 de març, només hi ha 42 casos actius entre residents. “Estem tendint a la incidència zero”, ha celebrat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, tot destacant els efectes positius del procés de vacunació de les darreres setmanes. Segons dades del Departament de Salut, el 94 % de les persones usuàries de residències estan vacunades, ja sigui amb una o dues dosis.

“La cobertura és molt alta”, ha assegurat la doctora Carmen Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut. Amb entre el 70 i el 80 % dels residents vacunats, els efectes negatius de la pandèmia van caure molt significativament, amb menys contagis i menys ingressos hospitalaris. Sobre el 6 % actual d’usuaris de residències de gent gran que no s’han vacunat, Argimon ha explicat que en molts casos no es pot administrar cap dosi “per la situació física i de salut” de la persona, i que el nombre de persones que s’han negat a posar-se la vacuna és “molt i molt baix”.

Pel que fa als professionals de les residències, s’ha administrat almenys una dosi al 76 % dels treballadors.

Flexibilització de les restriccions a les residències

Tot plegat, segons Salut, permetrà flexibilitzar les restriccions en aquests centres: es facilitaran les sortides dels usuaris, així com les visites dels familiars. A més a més, les persones completament vacunades ja no seran considerades contactes estrets i, per tant, no hauran de guardar quarantena malgrat haver estat en contacte amb una persona contagiada.

Als centres de discapacitats (95 %) i als centres de salut mental (93 %) també hi ha percentatges elevats d’usuaris vacunats.

Vacunes també per als nous usuaris

Argimon ha explicat que les aproximadament 17.000 persones que estan en la llista d’espera per poder obtenir una plaça en una residència de gent gran entraran al centre estant ja vacunades. D’aquestes, tal com ha explicat el secretari de Salut Pública, més de 15.000 són considerades grans dependents i, per tant, ja estan rebent les dosis aquests dies.