Els moviments per l’habitatge han cremat fins a l’última carta, però finalment el dia ha arribat. Aquest dilluns, 15 de març, comença el compte enrere per a dues famílies de Barcelona: en plena pandèmia de la covid-19, s’enfronten a un desnonament amb data oberta, és a dir, els poden fer fora d’on viuen en qualsevol moment durant els propers 15 dies. Els col·lectius prohabitatge del Poble-sec i el Gòtic s’han organitzat i, afirmen, oposaran resistència a tots dos llançaments.

No és el primer cop que la Clàudia, els seus cinc fills ─quatre menors d’edat─ i un net s’enfronten a perdre la llar. Fa gairebé tres anys, des de l’estiu del 2018, que viuen en un pis de 50 m² al número 63 del carrer de Radas, al Poble-sec. Van estar pagant 650 euros de lloguer els primers mesos, fins que els Mossos d’Equadra s’hi van presentar amb una denúncia per impagament. Va ser aleshores quan, relaten, van descobrir que havien estat pagant a un fals propietari i el calvari va començar.

El Poble-sec, en lluita perquè la Clàudia es quedi

No és la primera vegada que la família té una experiència en desnonaments. L’últim intent va ser al novembre, però es va poder aturar gràcies a la resistència del barri. Ara reuneixen tota la força possible per esquivar la data oberta. En paral·lel, l’Ajuntament fa moviments també per evitar el llançament, però no n’han obtingut cap fruit. De fet, el sindicat i la Clàudia critiquen que el consistori no els ofereix una alternativa digna d’habitatge.

La Clàudia i el Sindicat de Barri del Poble Sec, en roda de premsa aquest dijous

D’altra banda, que la Clàudia es trobi en situació irregular fa que no pugui accedir a la Mesa d’Emergència perquè se’ls adjudiqui un pis. A més, malgrat que la família disposa d’un informe de vulnerabilitat, tampoc no se’ls ha ofert un lloguer social i l’Ajuntament no ha sancionat la propietat. “Quin poder tenen les institucions? […] El poder el té el jutge, que és qui decideix si es tira endavant més enllà dels decrets que s’hagin aprovat”, rebla la Berta, del Sindicat de Barri del Poble Sec.

Data oberta i Brimo per a un veí del Gòtic de 84 anys

El segon cas que manté el veïnat mobilitzat és el de l’Alejandro Jorge, un veí del Gòtic de 84 anys que ja va esquivar un desnonament a principis de febrer. Ara té al davant una tercera ordre de llançament, també amb data oberta i, en aquest cas, el jutge ha sol·licitat la Brigada Mòbil dels Mossos perquè s’executi. Resistim al Gòtic i l’advocat de l’Alejandro, Matias Griful, van oposar-s’hi del tot al programa ‘bàsics’ de betevé. “És absolutament desproporcionat“, van sentenciar.

L’Alejandro Jorge, al passadís de casa seva, al Gòtic