El confinament comarcal, vigent des de principis de febrer a Catalunya, s’ha aixecat aquest dilluns, 15 de març, tot i que amb matisos. El govern català en funcions ha puntualitzat que el perímetre comarcal no desapareix, sinó que passa a ser “permeable”. La mobilitat estarà permesa per tot Catalunya sempre que es faci en solitari o amb la bombolla de convivència i es compleixin les mesures relatives a reunions i trobades familiars.

Aquest aixecament del confinament comarcal amb matisos ha estat present aquest dilluns a la majoria de converses. Amb opinions molt diverses: La Núria i l’Estela, per exemple, comentaven entre elles aquest matí al passeig Marítim que no els sembla bé que s’hagi limitat la mobilitat entre comarques a les bombolles de convivència: “Jo visc sola i no puc anar en un cotxe amb el meu fill i la seva dona però en canvi sí que puc anar sola en un autobús ple de desconeguts”.

Actualitzat el certificat d’autoresponsabilitat

Per tal d’adaptar-se als nous criteris, s’ha actualitzat el certificat autoresponsable de mobilitat amb la casella correponent a la mobiltiat amb el grup bombolla de convivència.

El comerç no essencial reobre els dissabtes

Un altre dels canvis que entra en vigor la setmana del 15 de març és la flexibilització dels horaris dels comerços. Les botigues no essencials, que des del 7 de gener només podien obrir de dilluns a divendres, podran aixecar persianes també durant el cap de setmana. El primer dissabte amb les botigues no essencials obertes serà el 20 de març.

centres comercials

També s’aixeca la limitació pel que fa als locals amb una superfície superior a 400 metres quadrats. Vergés ha anunciat que es permetrà l’obertura de grans establiments de fins a 800 metres quadrats.

Altres flexibilitzacions

A partir del 15 de març també es reprenen les competicions esportives sub-16 i es recupera el públic en competicions sempre que sigui amb seients preassignats. Les competicions estatals i internacionals de bàsquet i futbol professional seguiran, de moment, sense públic.

Després de cinc mesos tancats, també recuperen l’activitat les sales de joc i els casinos. Ho fan amb un aforament limitat del 30 % i un màxim de 100 persones a la sala. Víctor Duce, portaveu del Col·lectiu Català de Treballadors de Joc ha defensat la seguretat d’aquests negocis.

Pel que fa el món de la cultura, teatres, cinemes i auditoris poden recuperar les activitats extraordinàries com les gales, els festivals o les cerimònies d’entrega de premis.