No és la primera vegada que la Clàudia, els seus cinc fills —quatre menors d’edat— i el seu net s’enfronten a un desnonament. Fa gairebé tres anys que viuen al número 63 del carrer de Radas, al Poble-sec, i ara tenen una ordre de llançament amb data oberta. Això vol dir que els poden fer fora en qualsevol moment entre el 15 i el 28 de març. El Sindicat de Barri del Poble-sec alerta que es tracta d’una família vulnerable i denuncia que s’incompleix el decret antidesnonaments de l’Estat.

“Exigim que s’apliqui de veritat, no pot ser que es creïn decrets per fer veure que s’està fent política social i realment als carrers qui atura els desnonaments som nosaltres”, critica la Berta, membre del sindicat. Segons el col·lectiu, la Clàudia compleix els requisits perquè el decret l’empari i, a més, asseguren que la propietat és un gran tenidor. El jutge que porta el cas ho rebutja i, ara per ara, el desnonament obert continua en vigor.

“Jo no vull viure de franc”

La família de la Clàudia viu al pis del Poble-sec des de l’estiu del 2018, quan, critiquen, van ser víctimes d’una estafa. Pagava 650 euros mensuals i els subministraments a un fals propietari fins que un dia els va arribar una ordre de llançament per estar sense contracte de lloguer. El presumpte estafador va desaparèixer i des d’aleshores la propietat real, afirmen, s’ha negat a fer-los un contracte nou.

La Clàudia, a la porta del pis on viu, al número 63 del carrer de Radas

A més, la pandèmia ho agreuja tot, perquè ella ara no té feina i tampoc no ha pogut regularitzar la documentació. “És com un malson. Jo no vull viure gratis […], vull pagar. No estic en situació de pagar els 1.000 o 800 euros que em demanen, però sí un lloguer social”, relata la Clàudia.

El Poble-sec, en peu de guerra contra els desnonaments

Però el cas de la família de la Clàudia no és l’únic que manté el Poble-sec en peu de guerra contra els desnonaments. La Yanileidy, també veïna del barri, el 3 març té la sisena ordre de llançament. Explica que viu amb els seus fills en un pis de la Sareb, al carrer de la Mare de Déu del Remei, i que no té cap alternativa on viure. Tant en un cas com en l’altre, el Sindicat de Barri del Poble-sec ja ha assegurat que les defensarà “costi el que costi”.