La pandèmia ha provocat una sobrecàrrega de feina i una tensió laboral sobre el col·lectiu sanitari que, un any després d’iniciar-se, passa factura als professionals. Segons una macroenquesta a escala nacional del Sindicat d’Infermeria, SATSE, nou de cada 10 infermeres se senten estressades, i la pràctica totalitat diu patir d’ansietat, temor o angoixa. També creix un 13 % el nombre de professionals que pateixen la síndrome d’estar cremat. Segons l’enquesta són un 70 % dels professionals.

SATSE demana mesures urgents

El sindicat, que ha realitzat l’enquesta a 11.645 professionals, assegura que els resultats evidencien “de manera clara i rotunda” la manca de protecció, mitjans i professionals que hi ha hagut per fer front a la pandèmia, i adverteixen que aquesta situació “no pot prolongar-se ni un minut més”. En aquest sentit, SATSE reclama a totes les administracions competents que es posin en marxa mesures estructurals “amb caràcter urgent” tant de recursos com de mitjans que posin fi a aquesta “insuportable situació”.

Alteracions del son, el menjar i problemes sexuals

Segons l’enquesta, creixen tots els indicadors d’alerta. La sensació d’estar cremat passa del 56 al 69 %, l’estrès del 78 al 88 % i el sentiment d’esgotament emocional del 75 al 88 %. Tot plegat es tradueix en símptomes tant físics com psicològics i emocionals. Per exemple, el 92 % dels enquestats reconeixen patir alteracions del son, i un 83% del menjar. També un 57 % dels professionals asseguren que tenen problemes sexuals, i un 80 % que els ha disminuït la memòria.