vacuna AstraZeneca

La farmacèutica AstraZeneca ha assegurat en un comunicat que, després d’una “minuciosa revisió” de les dades de seguretat de les persones vacunades, no hi ha “cap evidència” que relacioni el vaccí amb un increment del risc de patir un cas de trombosi. Concretament, desvincula l’administració de la vacuna amb el risc de patir “embòlia pulmonar, trombosi venosa profunda o trombocitopènia, en cap grup d’edat definit, sexe, lot o país concret“. Davant d’això, la companyia ha dit que vol “transmetre un missatge de tranquil·litat” sobre la seguretat de la seva vacuna, basada en “evidències científiques clares”.

Diversos països europeus han decidit aturar l’administració de dosis d’aquest vaccí. Aquí, el Departament de Salut va decidir divendres passat retenir 2.000 dosis d’un lot de vacunes d’AstraZeneca “per prevenció”, en espera de l’informe de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que estudia el cas. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegura que la vacuna és segura i que es continuarà administrant seguint la recomanació de l’EMA.

La xifra de casos no és representativa

Segons AstraZeneca, s’han analitzat les dades de seguretat disponibles dels més de 17 milions de persones a les quals s’ha administrat la vacuna a la Unió Europea i el Regne Unit. Recorda que fins ara s’han notificat 15 casos de trombosi venosa profunda i 22 d’embòlia pulmonar entre els vacunats, una xifra que consideren “molt inferior” als casos que podrien passar de forma natural en una població d’aquesta mida, i similar a la d’altres vacunes autoritzades. La companyia assegura que l’informe mensual de seguretat es farà públic a la pàgina web de l’EMA.

No confirmen problemes amb cap lot utilitzat

Sobre la qualitat del vaccí, la farmacèutica també nega que s’hagin confirmat problemes amb “cap lot” dels utilitzats a Europa o a la resta del món. Assegura que cap de les proves que han fet, tant la farmacèutica com les autoritats sanitàries europees, ha demostrat que sigui motiu de preocupació. AstraZeneca es defensa dient que el vaccí compleix controls de seguretat estrictes i “les evidències disponibles no confirmen que la vacuna en sigui la causa”.

Alemanya, França i Itàlia aturen la vacunació amb AstraZeneca

(ACN) Alemanya ha aturat la vacunació amb AstraZeneca per “precaució”, arran d’almenys una trentena de casos de trombosi entre els gairebé cinc milions de vacunats a Europa. El Ministeri de Salut alemany ha assegurat que suspèn l’ús del vaccí britànic per recomanació del regulador alemany.

El president de França, Emmanuel Macron, també ha anunciat aquesta tarda que se suspèn la vacunació amb AstraZeneca en espera del dictamen de l’EMA. En la mateixa línia, l’Agència Italiana del Fàrmac (AIFA) ha dit en un comunicat que atura la vacunació amb Astrazeneca per “precaució” i de forma temporal.

Alemanya, França i Itàlia se sumen als Països Baixos, Irlanda, Àustria, Dinamarca i els països bàltics, que també han decidit aturar temporalment l’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca.

L’EMA està investigant “ràpidament” si els casos podrien estar relacionats amb “patologies prèvies” de les persones vacunades. En aquest cas, l’EMA podria “redefinir” l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per a determinades persones.