La pandèmia del coronavirus ha fet variar la quantitat i el tipus de delictes a Barcelona. Segons dades de la Guàrdia Urbana, s’ha registrat una davallada d’un 41 % dels fets delictius a la ciutat des del mes de març. Els cossos policials, però, sobretot indiquen que la manca de turistes ha convertit la gent gran en el principal objectiu dels lladres, que han esdevingut més violents.

Si bé és veritat que ja eren objecte d’aquest tipus de delictes abans de la pandèmia, la situació ara s’ha agreujat, segons ha explicat a ‘reset’ la portaveu del sindicat SAP-Fepol als Mossos d’Esquadra, Imma Viudes. “El robatori de petites joies o collarets” a persones grans s’ha incrementat perquè “abans teníem turistes que portaven rellotges de luxe i ara no hi són“. En aquest sentit, Viudes ha subratllat que “tothom que porti objectes de valor és susceptible de patir un robatori d’aquestes característiques”.

Robatoris als caixers

Un altre dels delictes que “està creixent molt”, segons Jordi Rodríguez, portaveu del Sindicat d’Agents de Policial Local (SAPOL), “és als caixers automàtics dels bancs“. Aquest agent de la Guàrdia Urbana ha explicat que els lladres “aprofiten amb la gent gran o persones despistades per robar-los en un descuit quan treuen els diners”.

Rodríguez ha detallat el “modus operandi” d’aquests delinqüents: “De vegades deixen caure un bitllet i li diuen que és el seu abans que surtin els diners i quan es descuida en ve un altre per l’altra banda que agafa els diners o la targeta i marxa corrents”. Tot i això, reconeix que hi ha “diferents tipologies”, de manera que “de vegades un d’ells es fixa en el número secret de la targeta i després li roben per poder treure diners d’un altre banc”.

Alerta els dies de cobrament de les pensions

Imma Viudes ha afegit, a més, que cal anar alerta els dies de cobrament de les pensions perquè els delinqüents “estan fent esperes als voltants de les entitats bancàries per seguir aquesta persona gran i, un cop entra a casa seva, o l’empenyen o fan diversos tipus de robatori”. La portaveu del SAP-Fepol admet que “són tipus de delictes que ja existien abans”, però que com que ara els lladres tenen “menys ventall de possibilitats” han “focalitzat tota la seva atenció en els col·lectius més vulnerables i la població local“.

Robatoris més violents, però menys agressions

La manca de turistes ha fet desaparèixer els carteristes del metro, que “han marxat” o “s’han reciclat”, segons els representants dels sindicals policials. Aquest tipus de furts, però, han deixat pas a robatoris molt més virulents. Segons Viudes, ara els delinqüents “utilitzen molta més violència” perquè tenen menys oportunitats i han d'”assegurar el tir”.

En canvi, el toc de queda nocturn “ha fet baixar les agressions sexuals i els delictes de lesions“, que la representant dels Mossos ha relacionat amb “el consum d’alcohol i la nocturnitat”.  Mentre que Rodríguez ha subratllat que, d’altra banda, s’han incrementat les ocupacions d’habitatges i de locals.

Tornen a créixer els narcopisos al Raval

Un dels barris on s’ha notat més la davallada dels actes delictius ha estat al Raval, on es calcula que han baixat fins a un 70 %. Tot i això, els veïns manifesten certa “preocupació” perquè els robatoris “són més violents”, segons ha dit a ‘reset’ Ángel Cordero, portaveu d’Acció Raval, encara que, almenys, “no queden impunes“. També ha afegit que “ha canviat el tipus de víctima“, de manera que “ara són més els veïns i la població flotant”.

Pel que fa als narcopisos, Cordero assegura que la situació “no ha canviat”. Segons el portaveu d’Acció Raval, els punts de venda “es van reduir de 70 a 9” amb l’inici de la pandèmia, però “ara en tornem a tenir 35 de localitzats“. Els veïns demanen “polítiques preventives basades en aspectes més socials i d’integració”, en lloc de més presència policial.