Les entitats que donen suport a les dones que pateixen violència masclista adverteixen sobre els efectes del confinament i del toc de queda en les víctimes. Asseguren que la situació ha fet augmentar la pressió amb què viuen i que ha incrementat les situacions de violència i les agressions en contra seva. Temen, de fet, que la magnitud de la tragèdia començarà a aflorar quan acabin les restriccions imposades arran de la pandèmia.

Segons dades del Ministeri d’Igualtat, les trucades al 016, el telèfon d’assistència a les víctimes de la violència de gènere, es van disparar l’abril del 2020, coincidint amb l’inici del confinament més estricte. En concret, es va passar de poc més de 4.000 trucades el 2019 a 7.000, enguany. Per contra, les denúncies es van reduir durant el tancament, ja que els serveis judicials van deixar de funcionar amb normalitat.

Contradicció amb els Mossos

En declaracions a ‘reset’, l’advocada especialista en dret penal i assessora en polítiques públiques de gènere, Carla Vall, ha contradit radicalment l’afirmació que van fer els Mossos d’Esquadra en aquest mateix programa, en el sentit que el toc de queda havia fet baixar el nombre d’agressions. “Amb el temps afloraran moltes situacions en què, precisament pel toc de queda i per l’obligació d’estar a casa a partir de les 10 de la nit, s’han generat casos de violència“.

Segons Vall, es tracta, sobretot, de situacions que “no se solen mantenir”, del tipus “vull marxar a casa meva o vull que ell marxi“, la qual cosa ha resultat impossible per les restriccions. En aquest sentit, l’advocada recorda que “la majoria d’agressions es donen en l’entorn de proximitat, normalment a mans de la parella o de l’exparella, d’un amic o d’un conegut”.

“Més perillós anar pel carrer”

En un sentit molt similar s’ha expressat la presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, Montserrat Vilà: “El 80 % o més de les agressions sexuals es fan en llocs tancats, sobretot domicilis, i per agressors coneguts”. La representant d’aquesta entitat considera que l’entorn de la llar “cada vegada és menys segur” perquè als domicilis on hi ha violència “encara és més difícil poder-la superar”. A més, creu que el toc de queda “ha agreujat aquestes situacions perquè no tens tanta capacitat de moviment”.

Vilà també ha advertit que “en aquests moments, és més perillós anar pel carrer” perquè “no hi ha tantes dones que hi circulin”. A més, tem que els agressors “han acumulat més tensió i tenen més ganes de descarregar-la amb les famílies”, per la qual cosa ha pronosticat que “després d’aquest confinament, s’aguditzaran els factors que condueixen a la violència“.

Es dupliquen les atencions

La Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere ha atès el doble de víctimes, durant el primer semestre d’aquest any, en relació amb l’anterior. Segons Montserrat Vilà, “això no vol dir exactament que la violència contra les dones hagi augmentat el doble”, tot i que també ha subratllat que “a la justícia no hi han arribat tants casos perquè costa molt arribar fins als jutjats” i encara més en la situació actual.

Baixen les denúncies

De fet, les denúncies per violència de gènere han baixat un 14,6 % durant el segon trimestre del 2020, respecte al mateix període de l’any anterior, segons el Consell General del Poder Judicial. Una dada, però, que ha relativitzat el magistrat Carlos Pascual, titular del jutjat número 1 d’atenció a la dona de Barcelona: “Es van paralitzar tots els afers, excepte els més urgents”. A més, assegura que “algunes dones han explicat que no van denunciar durant el confinament perquè no podien“.

També s’han reduït les peticions d’ordres d’allunyament entre els mesos d’abril i de juliol. “Hem tingut molts problemes”, explica Carla Vall, que lamenta que “les fiscalies deien que s’havia de mantenir la convivència perquè no hi havia alternativa pels agressors“.