material de protecció fet als Ateneus de Fabricació

La falta d’elements de protecció suficients per a tota la població ha estat un dels grans problemes en la gestió arreu de la pandèmia del coronavirus. Des que es va decretat l’estat d’alarma, a Barcelona van sorgir de seguida iniciatives com la dels Coronavirus Makers per crear aquests EPI per als serveis essencials. La ciutat va coordinar aquesta comunitat amb els Ateneus de Fabricació i en 32 dies han fet 17.427 elements de protecció amb tecnologia 3D.

Material per als essencials

El material de seguretat es fabrica en espais com el Parc Tecnològic de Barcelona Activa i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja i una trentena de voluntaris els distribueixen a centres sanitaris, treballadors dels serveis essencials de proximitat i les entitats d’atenció a les persones. En total, ja han fet 17.427 EPI: 10.632 viseres de diferents models, 3.556 protectors d’orelles per les mascaretes, 2.739 obridors de portes i 500 lots de viseres per muntar.

En aquesta causa també hi contribueix de manera altruista el Sindicat de Taxistes Autònoms de Catalunya. Els taxistes de l’STAC recullen les peces per proudir els EPI i també els distribueixen allà on cal repartir-los.

Un model a replicar a Colòmbia

L’Ajuntament està compartint el projecte amb altres ciutats del món

que volen replicar aquest model cooperatiu i de xarxa de fabricació. Un exemple és la colaboració amb la ciutat colombiana de Calí. Allà han adoptat els prototips de disseny lliure i codi obert per a la fabricació dels equips de protecció i els estan fabricant per al personal sanitari de Cali.