El Ministeri de Sanitat regularà els propers dies l’ús obligatori de les mascaretes als llocs públics. Ho ha explicat la ministra portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió del president Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics. També s’hi ha referit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha dit que “s’ha de reforçar l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes” per evitar la transmissió del coronavirus. El Govern espanyol s’ha compromès a fer públiques les dades de la desescalada un cop tots els territoris hagin avançat en el procés de desconfinament.

Foto:Xavi Calvo

La obligatorietat o no de l’ús de les mascaretes als espais públics ha estat força discutida en els darrers dies. Mentre que el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que era molt difícil que l’ús fos obligatori perquè no tindria en compte necessitats especials de diferents col·lectius, des del govern de la Generalitat s’han mostrat a favor de la regulació.  De fet, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ja havia anunciat aquesta mateixa setmana que demanarien al Govern espanyol que les mascaretes fossin d’ús obligat als espais públics.

Pel que fa als corredors, el govern no s’ha pronunciat però els experts desaconsellen l’ús d’aquests protectors, ja que creuen que pot ser contraproduent per als esportistes.

Sortides sense franges en municipis de menys de 10.000 habitants

Un altra de les mesures que canviarà en el procés de desconfinament seran les sortides en els municipis de menys de 10.000 habitants en els quals, a partir d’ara, es podrà sortir al carrer sense limitacions de franges horàries. S’equiparen així als municipis de menys de 5.000 habitants, que mai han tingut cap mena de restricció en aquest sentit.