La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquest dilluns l’espai de participació Jo pregunto que impulsa la Generalitat i que es fa amb ciutadans anònims. A través del portal web Participa s’han adreçat 341 preguntes dirigides a la consellera, que ha respost a les 12 més votades agrupades en blocs temàtics. Totes les qüestions tenien relació amb els dubtes que genera la situació d’emergència pel coronavirus i les fases de desconfinament.

La pregunta que ha encetat l’espai ha estat sobre els casos de covid-19 amb “símptomes de llarga durada“. Vergés ha dit que s’han trobat amb persones que no remeten els símptomes al cap de 14 dies i que cal fer-ne un seguiment diferent respecte a la majoria de persones. La consellera també s’ha referit als casos de coronavirus en gent gran, i ha remarcat que cal replantejar el tracte a aquest col·lectiu, no només per aquest fet, sinó també pel conjunt de patologies que tenen. Vergés ha remarcat igualment la importància de detectar els casos de coronavirus a mesura que s’avanci en les fases de desconfinament, i ha destacat el nou protocol per realitzar més d’un milió de tests als centre d’atenció primària.

“Contrasentit” no poder fer esport més enllà del municipi

Alba Vergés també ha criticat algunes de les mesures que ha pres el Govern espanyol per les fases de desconfinament. La consellera ha trobat un “contrasentit” que no es pugui practicar esport de manera individual a tota la regió sanitària un cop s’ha entrat a la fase 1 i, en canvi, es pugui anar a un restaurant, un lloc de culte o un museu un grup de 10 persones. Vergés ha dit que des de la Generalitat han fet la proposta que es pugui practicar esport més enllà de l’àmbit municipal i dins la regió sanitària durant la fase 1.

Jo pregunto és un espai des d’on es poden fer arribar qüestions als consellers i conselleres de la Generalitat de Catalunya. Cada participant pot formular una pregunta i també votar una altra pregunta perquè sigui contestada en “roda de premsa en vídeo”, segons s’explica al portal. La resta de preguntes es responen per escrit.