cartell-mossos-esquadra

(ACN) Els Mossos d’Esquadra han detectat un increment de les “reaccions desproporcionades” contra les intervencions policials. Es tracta d’enfrontaments violents que acaben amb aldarulls i quan intervenen els agents l’actuació gira contra ells amb “virulència” i “tensionament”, segons fonts policials. El cos considera que l’afectació psicològica del confinament a la llar, les situacions econòmiques i la falta de perspectiva alimenten aquest increment de la “tensió”. Per altra banda, els detinguts pel petit tràfic de drogues han augmentat un 21% durant el confinament perquè amb l’absència de gent al carrer els traficants són més fàcils d’identificar, indiquen les mateixes fonts.

Aquesta agressivitat contra els mossos s’ha observat en diverses actuacions recents. És el cas del 9 de maig a Premià de Mar, on un agent fora de servei va resultar ferit després d’intervenir en el cas d’uns menors que es van enfrontar contra una dona. O les baralles multitudinàries al barri de la Salut de Badalona, on van haver d’intervenir agents antiavalots, una altra del mateix dia a Mollerussa o les de Manlleu o Manresa.

Per aquest motiu s’han fet dispositius especials als barris de Sant Roc i la Mina, que s’han sumat al que ja es feia al Raval i en què s’ha afegit el barri de la Salut.

Més concentracions no comunicades

El cos també ha notat un increment de les concentracions no comunicades després que el Ministeri d’Interior hagi prohibit totes les manifestacions convocades basant-se en el decret de l’estat d’alarma. Hi ha hagut la dels treballadors de Sant Feliu de Guíxols de l’11 de maig, o davant el consulat de l’Argentina. Divendres passat hi va haver una doble crida a manifestar-se a la plaça d’Artós. Pels Mossos aquests fets assenyalen un “canvi” en les concentracions.

Pel que fa al tràfic de drogues, el cos considera que podria incrementar-se els propers dies amb el desconfinament. La demanda d’estupefaents pot créixer. Durant el confinament els Mossos han mantingut contacte amb les empreses de missatgeria en relació amb el tràfic de droga, ja que alguns clients d’aquests serveis amaguen substàncies estupefaents en els productes que demanen transportar.

Pel que fa al crim organitzat relacionat amb la droga s’ha notat un increment de la utilització d’empreses amb dificultats econòmiques per distribuir les substàncies. També s’ha observat un creixement del sublloguer d’espais per cultivar-la.