Arrels Fundació i l’hospital de campanya de Santa Anna ha organitzat un acte d’homenatge a totes les persones sense llar de Barcelona que han mort en l’últim any. Tenen constància de 70 persones que vivien o havien viscut als carrers de la ciutat, és a dir, una mitjana d’una mort cada cinc dies. Aquests són, almenys, els que coneix l’entitat, de manera que la xifra podria ser encara més elevada.

Aquest dimecres han fet una instal·lació artística, creada per Domestic Data Streamers, amb els noms de tots els homenatjats a la plaça d’Óscar Romero, a tocar de l’hospital de campanya de la parròquia. Segons les dades que ha presentat la fundació, 18 d’aquestes persones van morir directament al carrer i 32 a l’hospital o a un centre sociosanitari després d’haver estat al carrer. La mitjana d’edat de les defuncions ha estat de 56 anys, 26 menys que el conjunt de barcelonins.

“Evitar morts indecents i indignes”

Donat el context d’excepcionalitat de la covid-19, els sensesostre han estat un dels col·lectius més vulnerables, especialment durant els períodes de confinament. Al llarg d’aquestes setmanes, tres persones van ser assassinades. D’altres van morir en soledat.

En l’acte han llegit un manifest en què s’ha demanat potenciar les polítiques d’habitatge “per evitar morts indecents i indignes” i que tothom tingui una llar on viure.