recompte persones sense llar 2020
Font: Arrels Fundació

En l’últim any, a Barcelona han mort 69 persones sense llar, 27 de les quals vivien al carrer. Es tracta de 63 homes i sis dones. Les entitats que atenen les persones sense llar apunten que 18 d’aquestes persones han mort a la via pública, i 32 ho han fet en un hospital o en un centre sanitari. Les altres 19 han mort a l’habitatge de cursos assistencials que se’ls havia proporcionat. De mitjana, les persones mortes tenien 56 anys, és a dir, 26 anys menys que l’esperança de vida de la resta de barcelonins. La persona més jove que ha perdut la vida els últims 12 mesos era un jove de 22 anys que va ser assassinat el 16 d’abril, mentre passava la nit al carrer durant l’estat d’alarma.

Un mort cada cinc dies

En els darrers cinc anys, han mort 279 persones que vivien o havien viscut al ras i que coneixien des de diferents entitats socials de Barcelona. Alerten, però, que la xifra podria ser més elevada perquè hi ha persones que no coneixien. Les entitats recorden que haver de viure al carrer escurça els anys de vida, vulnera el dret a sentir-se protegit i a la salut i t’exposa a riscos com la violència. De fet, calculen que a Barcelona, en l’últim any ha mort una persona sense llar cada cinc dies.

Entre les entitats que denuncien la situació hi ha Àmbit Prevenció, Càritas o Arrels, que asseguren que la pandèmia de la covid-19 ha agreujat la situació del col·lectiu. En un manifest, reclamen que “per evitar morts indecents i indignes cal, entre d’altres, que tothom tingui una llar” i fan una crida a impulsar polítiques d’habitatge des de totes les administracions, anar més enllà de les solucions d’emergència. A Barcelona, més de 1.200 persones segueixen vivint al carrer.

Homenatge a les persones sense llar mortes

Per tot això, aquest dimecres 28 d’octubre una dotzena d’entitats que atenen els ciutadans que viuen al carrer faran un homenatge als que han mort per recordar-los i fer-los visibles. Els assistents podran passejar entre una instal·lació artística amb els noms d’aquestes persones que ens han deixat. Serà al costat de l’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna i les entitats que hi participen són Àmbit Prevenció, Càritas, CAS Baluard (ABD), Dit i Fet, el menjador social Gregal, l’Hospital de Campanya Santa Anna, Projecte Sostre, Sant Joan de Déu, la fundació Sant Pere Claver, Santa Lluïsa de Marillac, UTE-Primer la Llar i Fundació Arrels.