L’ordre de desallotjament de la Casa Buenos Aires, a Vallvidrera, s’ha fet efectiva aquest dimecres, prop d’un mes després que els ocupants de la casa denunciessin que s’havia reactivat l’ordre judicial per fer-ne fora les persones que l’ocupen des del 2019. Agents dels Mossos d’Esquadra hi han entrat aquest matí per ordre del jutjat número 8 de Barcelona.

desallotjament Casa Buenos Aires

Diversos usuaris n’han donat l’alerta a les xarxes socials, on han penjat vídeos i fotos de l’entrada dels Mossos d’Esquadra a la finca. Des del compte anomenat Tsunami Repressiu asseguren que s’hi han desplegat 150 agents de la brigada mòbil.

Concentració de rebuig i càrregues policials

Per protestar contra el desallotjament un centenar de persones s’han concentrat a la plaça de Vallvidrera, cridant consignes com”La Buenos Aires es queda a Vallvidrera” i contra la policia. Els Mossos d’Esquadra han carregat contra els manifestants, que intentaven acostar-se a la finca.

El col·lectiu denuncia que s’estan controlant els accessos a la plaça per impedir que arribi més gent a la mobilització. Asseguren que els Mossos controlen el flux de passatgers a l’estació del funicular. La Guàrdia Urbana hi ha tallat el trànsit.

L’Ajuntament, crític amb el desallotjament

A través de Twitter, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha afirmat que el desallotjament “no té sentit” i ha qualificat el dispositiu policial de “desmesurat i inacceptable”. Pel que fa a la casa, Sanz ha explicat que està “en tràmit urbanístic perquè acabi sent un equipament públic”.

El consistori va intentar negociar amb la propietat sense èxit i va decidir expropiar l’immoble per fer-hi equipament per a gent gran. Tot i això, el procediment judicial ja estava engegat. El jutge va donar la raó als Pares Paüls, titulars de l’edifici, i va dictar un desallotjament amb data oberta. De fet, aquesta ordre ja va intentar executar-se el 15 d’octubre, però els veïns van aconseguir frenar-ho.

“Funció social”

El desallotjament s’ha fet l’endemà que els veïns que donen suport al col·lectiu demanessin ajut al Parlament de Catalunya per evitar que els fessin fora de la finca. Amb el suport d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Podem Catalunya i la CUP, van tramitar una proposta de resolució en aquesta línia.

També a través de Twitter, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha criticat que JxC i ERC els donessin suport aquest dilluns i que l’endemà “envien els antiavalots per desallotjar amb violència”. Serra ha assegurat també que “seguirem treballant per facilitar la continuïtat d’un projecte comunitari que compleix gran funció social“.