Protesta Sant Jaume detencions Guàrdia Civil

El moviment independentista s’ha tornat a mobilitzar aquest dimecres al migdia al centre de Barcelona. Entitats sobiranistes, partits polítics, institucions i sindicats s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per protestar per l’operació policial que la Guàrdia Civil ha engegat a diferents punts del país contra el finançament del procés. Una operació en què s’han detingut 21 persones, entre les quals hi ha David Madí, excàrrec de CDC; Oriol Soler, editor vinculat a ERC; Josep Lluís Alay, director de l’oficina de Carles Puigdemont, i Xavier Vinyals, president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes.

A la protesta hi ha assistit Pere Aragonès, el vicepresident amb funcions de president, i també hi ha participat l’expresident de la Generalitat, Quim Torra. També hi eren presents la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Tots dos han demanat la “unitat” del sobiranisme i han denunciat la repressió de l’Estat espanyol. També han convocat els ciutadans a participar en concentracions de protesta aquest vespre davant dels ajuntaments.

Alguns diputats i diputades de Junts per Catalunya, ERC i la CUP han abandonat les comissions del Parlament per poder-se afegir a la protesta.

Indignació dels polítics independentistes

L’operació ha provocat una allau de reaccions polítiques. L’expresident de la Generalitat Quim Torra s’ha fet ressò de la detenció de Josep Lluís Alay al seu compte de Twitter.

També el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, assegura que les detencions són “venjança pura” i parla de la “vergonya democràtica d’Espanya”.

L’exregidor de Junts per Catalunya a l’Ajuntament Joaquim Forn ha criticat l’operació policial a través de Twitter i ha expressat el seu suport als arrestats.