La vida de les persones que viuen al carrer a Barcelona ha empitjorat a causa dels efectes derivats de la pandèmia del coronavirus, segons Arrels Fundació. En un comunicat, l’entitat afirma que la realitat actual és d'”involució” i denuncien que gairebé no hi ha espai per resguardar-se, la llista d’espera dels albergs s’ha tancat i hi ha menys serveis higiènics.

Marta Maynou, cap de l’equip d’Acollida d’Arrels, apunta que “la xarxa de recursos per a persones sense llar s’ha debilitat a causa de la pandèmia”, i que “tot és més precari i això afecta molt les persones que viuen al carrer”. Des de l’entitat també confirmen que hi ha més dificultats per fer tràmits i gestions, fins i tot per anar al metge, “perquè ara tot funciona per telèfon i telemàticament”. Per a Maynou, cal garantir que es cobreixen les necessitats bàsiques dels sense llar, com servei de dutxa i de menjar, per poder fer actuacions “amb més profunditat” i poder-los acompanyar: “Són persones que estan amb molta soledat, que fan ús de molts serveis comunitaris i que no tenen el seu espai privat”, ha explicat. Ara bé, reconeix que les tasques d’acompanyament es dificulten amb la reducció d’aforaments als equipaments que hi ha encara oberts i les mesures de seguretat com la distància interpersonal.

Una quinzena de serveis tancats

Segons Arrels, el mapa (Sobre)viure al carrer a Barcelona publicat a finals d’agost mostra “una realitat preocupant” perquè s’han perdut recursos respecte 2019 . L’entitat afirma que la ciutat ha perdut una quinzena de serveis, que s’han suprimit de forma definitiva o temporal a causa de la covid-19. També s’han tancat les llistes d’espera per dormir als albergs, s’han reduït els serveis de dutxes (alguns fora de servei de forma temporal i altres que han disminuït l’aforament) i armaris robers. El mapa recull 42 serveis d’higiene, d’alimentació i d’allotjament, entre altres, als quals les persones que viuen al ras hi poden accedir directament, sense necessitat que un treballador/a social les derivi.

Dificultats per menjar calent

Del mateix mapa ‘(Sobre)viure al carrer a Barcelona’ es desprèn que “és molt difícil dinar o sopar calent”, apunten des de la Fundació Arrels, perquè hi ha menjadors socials que han reduït torns i aforament, i altres espais que s’han obert i que donen menjar, tan sols l’ofereixen per emportar. Des de l’entitat també conclouen que les persones que viuen al carrer “gairebé no tenen espais per descansar i resguardar-se”.

Més de 1.200 persones dormen al ras

Al darrer recompte del mes de maig fet per Arrels Fundació es van localitzar 1.239 persones dormint al ras a la ciutat. Des de l’entitat demanen a les administracions buscar solucions i destinar els recursos suficients, per això proposen més habitatges que segueixin el model “Housing First“, habilitar més espais de dia de proximitat, atendre les persones des de cada municipi per no desvincular-les del seu context ni saturar altres sistemes d’atenció i activar més mecanismes de prevenció.