Can Baró, un dels 11 barris d’Horta-Guinardó, és un dels territoris que ha entrat al Pla de barris de l’Ajuntament de Barcelona de cara al mandat municipal actual. Representants veïnals de la zona, agrupats a la Plataforma Can Baró, estan esperançats amb la notícia però ho veuen com un reconeixement a les seves reivindicacions i al deteriorament de la zona.

Fa temps que denuncien que històricament hi ha hagut poca inversió i adverteixen que hi ha poc teixit associatiu i comercial i mancances en l’àmbit estructural, urbanístic o de transport.

Aprofitar la feina feta

Ara demanen al consistori que tregui del calaix els projectes que ja estan fets en espera de pressupost i també que s’aprofiti la feina feta prèviament en processos participatius anteriors per començar a fer inversions i actuacions a la zona.

Els carrers de Can Baró són costeruts, amb les voreres estretes i una urbanització que, en general, té poc en compte el vianant. És un dels aspectes que denuncien els representants veïnals de la zona i que esperen solucionar ara amb el Pla de barris. La millora de la connexió amb el transport públic és una altra assignatura pendent. També volen que s’afavoreixi la creació d’un teixit associatiu i comercial que, adverteixen, ara és pràcticament inexistent.

Equipaments nous

En aquesta línia, expliquen que hi ha projectes ja fets en espera que s’hi doti pressupost i que servirien per solucionar algunes de les mancances existents. Per exemple, el de la reforma de l’antiga Escola Pirineu per convertir-la en un equipament o el de la construcció d’un aparcament al carrer de Ramiro de Maeztu. Adverteixen, a més, que ja s’ha fet un procés participatiu conjuntament amb l’Ajuntament i que ara és moment d’anar per feina.

La urbanització del carrer d’Albert Llanas, la darrera fase de la reforma de la plaça de Raimon Casellas, el tractament de les restes d’amiant que hi ha al Turó de la Rovira o obtenir un major retorn social de l’impacte que genera la proximitat amb el Parc Güell són altres dels aspectes que esperen solucionar aquest mandat amb la incidència del Pla de barris.