L’entitat Arrels Fundació ha editat una guia amb una setantena de recursos públics i privats per a les persones sense llar. També hi recull uns 50 consells pràctics per sobreviure al ras a Barcelona. L’entitat ja ha començat a distribuir el document entre els sensesostre. Hi poden trobar adreces amb espais on dutxar-se, aconseguir roba, menjar o dormir.

L’objectiu és orientar totes les persones que no tenen llar a Barcelona. Però el director de l’entitat, Ferran Busquets, ho considera un fracàs de la ciutat. “Com és possible que hàgim d’acabar fent una guia de com sobreviure al carrer, quan estem parlant que ningú no hauria de dormir al carrer?”, s’ha preguntat.

“Ets al carrer però el repte és sortir-ne, si t’hi quedes és per morir”

Per elaborar aquest document s’ha comptat amb l’experiència de persones com Carlos Alberto Guibouich. Va dormir al carrer durant gairebé quatre anys després de perdre la feina. Ara ha aconseguit sortir d’aquella situació amb l’ajuda d’Arrels Fundació i ha contribuït a redactar el document per ajudar les persones que passin per la mateixa experiència. “Ets al carrer però el repte és sortir-ne, si t’hi quedes és per morir. Només hi ha tres coses: o mors, o et tornes boig o vas a la presó”, explica.

Cinc propostes contra el sensellarisme

L’entitat també ha fet cinc propostes a l’Ajuntament amb la vista posada en les eleccions municipals del 26 de maig. Per al proper mandat demanen més habitatge públic per als sensellar, més espais de baixa exigència com ara el Pis Zero de l’entitat, una ordenança de convivència més respectuosa, disminuir les intervencions policials i deixar enrere el termòmetre, és a dir, no només fixar-se en la problemàtica quan fa fred.

A més, el director d’Arrels Fundació demana a l’Administració local que incrementi la col·laboració amb les entitats privades perquè, assegura, són “molt més àgils” i tenen “més capacitat per arribar a segons quina ciutadania”. Segons l’entitat, la xifra de sensesostre va augmentar l’any 2018 i cada dia un miler de persones dormen als carrers de Barcelona. El 12 de juny l’organització farà un nou recompte amb l’objectiu de tenir una xifra més exacta dels sensellar, conèixer-ne de prop la situació i poder allargar la mà a qui ho necessiti.