La xifra de persones sense sostre a Barcelona no para de créixer. Ho lamenta Arrels Fundació després de fer un primer balanç de les persones que ha atès durant el recent acabat 2018: han ajudat a 2.341 sense llar, un 23 % més que l’any passat i un 72 % més que el 2013. D’aquesta xifra, més d’un miler els han conegut per primera vegada. De fet, segons l’entitat, els reptes d’atenció “són molts” perquè el nombre de persones al carrer augmenta cada any.

L’atenció creix sobretot al centre obert d’Arrels

En espera d’obtenir dades definitives en la memòria anual que presentarà el març, Arrels Fundació ja conclou que l’atenció ha crescut sobretot al centre obert, on els sensesostre poden aixoplugar-se i trobar altres serveis bàsics, com ara dutxa o espais per guardar les seves pertinences. Pel centre hi han passat 1.941 persones durant tot l’any, un 24 % més que el 2017 i un 91 % que el 2013.

D’aquestes gairebé 2.000 persones, poc menys de la meitat ─843─ han fet ús del servei de dutxes i més d’un miler han utilitzat el rober. A més, Arrels destaca que la consigna per a objectes personals s’ha mantingut en la màxima capacitat durant tot l’any i hi han accedit uns 900 sensellar. Pel que fa a les visites al carrer, l’equip d’Arrels ha atès 523 persones que, en la majoria dels casos, es troben en situació de pobresa crònica.

En aquest sentit, el director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, lamenta que “encara que hi hagi moltes entitats que treballem amb els sense sostre, el nombre de persones a qui atenem és major a les nostra capacitat”.

El nombre de sensellar s’incrementa els últims 10 anys

Segons el darrer recompte nocturn del mes de maig, a Barcelona viuen un miler de persones al carrer. L’entitat assegura que es tracta d’una “dada de mínims” i que ha crescut en un 45 % en els darrers 10 anys. Lamenta que el sensellarisme topa amb una de les problemàtiques socials més acusades a la ciutat: “La complicada realitat per accedir a habitatge de preu assequible”.