L’Audiència de Barcelona ha decidit mantenir en llibertat provisional Joaquín Benítez, el pederasta confés del col·legi Maristes Sants-les Corts condemnat a 21 anys i nou mesos de presó per quatre abusos sexuals a menors.

Després que les acusacions van demanar aquest dilluns que ingressés immediatament a la presó, el tribunal ha desestimat aquesta opció i ha acordat que segueixi lliure, tal com ha estat al llarg de tota la investigació, mentre la sentència no sigui ferma. En aquest sentit, també li manté les mesures cautelars i, per tant, té retirat el passaport, no pot sortir de l’estat, ha de comparèixer cada setmana a la policia, té prohibit realitzar qualsevol activitat amb menors i no pot aproximar-se i comunicar-se amb les víctimes.

La sala considera que no hi ha “raons objectives” que justifiquin la presó provisional. Segons el tribunal, les mesures cautelars vigents “s’han mostrat eficaces fins a la data” i l’acusat les ha complert “escrupulosament” durant els tres anys que ha durat la causa. També assegura que “no s’aporten nous elements que modifiquin el pronòstic de risc” i té en compte que Benítez ha manifestat tenir cura d’un germà que té una minusvalia i que no té cap connexió amb altres països.

D’aquesta manera, Benítez seguirà en llibertat mentre la sentència no sigui ferma, és a dir, mentre el Suprem no es pronunciï sobre el cas arran d’un recurs que la seva defensa té previst presentar.

Les víctimes presentaran un recurs al TSJC

El president de la Fundació Mans Petites i pare de la primera de les víctimes que va denunciar els abusos, Manuel Barbero, ha avançat a ‘El matí de Barcelona’ que presentaran un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la decisió de mantenir Benítez en llibertat provisional.

Barbero, que ha reconegut que la notícia els ha caigut com un “gerro d’aigua freda”, considera que sí que hi ha risc de reiteració delictiva. Assegura que van alertar al jutge que Benítez va tornar a abusar d’un menor l’estiu del 2016 a Terrades (Girona), saltant-se les mesures cautelars, però que, tot i que els Mossos ho van investigar, la família no va voler denunciar els fets. “Mentre les víctimes estan tancades en les seves seqüeles, ell (Benítez) es passeja per Girona”, ha dit.

Justament l’auto del tribunal especifica que el risc de reiteració delictiva s’ha de basar en “elements objectius que apuntin en aquesta direcció” i que, precisament, no es pot fer cap projecció de futur “si no es recolza en alguna dada actual”. Un fet que, argumenta, durant la vista no s’ha posat de manifest.

Més tard, davant les càmeres de betevé, Barbero s’ha preguntat com explicar la notícia al seu fill, la resta de víctimes de Benítez i “tota la gent que hi ha al meu darrere i que represento”. Barbero també ha defensat que el pederasta confés no sempre ha col·laborat amb la justícia: “A la segona citació es va negar a declarar”, ha advertit.

L’alcaldessa Colau, escandalitzada

L’alcaldessa Ada Colau ha confessat estar escandalitzada per la decisió de deixar en llibertat a Joaquín Benítez. Colau afirma que s’ha de respectar la independència del poder judicial però no entén la diferència de tracte: “tant sever” per alguns mentre que per altres, com un “violador confés de nens”, s’opti per deixa-lo al carrer.

Colau també ha volgut recalcar que l’Ajuntament seguirà al costat de les víctimes a l’hora que ha volgut reconèixer la feina feta per Manuel Barbero que, segons ha dit, “és qui ha liderat la lluita i qui ha acabat amb el silenci terrible dels abusos a menors”. L’alcaldessa creu que les administracions públiques estan obligades a fer molt més per acabar amb la “impunitat i el silenci” dels abusos. També ha dit que és una “vergonya” que els Maristes fossin coneixedors del que passava i optessin per tapar-ho durant anys.