Operacio Fred sensesostre

Arrels Fundació ha carregat aquest dimecres contra el protocol de l’operació Fred. Per l’entitat, “és insuficient” que s’activi, com en el cas de Barcelona, quan les temperatures baixen per sota dels 5 ºC o dels 0 ºC. En un fil publicat a Twitter, l’associació es pregunta: “Per què els recursos obren només uns quants dies o uns mesos?“. També reflexionen que no es parla d’operació “pluja, violència o estiu” perquè, asseguren, “el fred no és l’únic perill quan vius al carrer”. Les persones sense llar també tenen força problemes quan plou i a l’estiu, quan fa molta calor.


L’entitat demana recursos “a mitjà i llarg termini” i que s’ofereixi “una alternativa tot l’any”. També exigeix una estratègia “coordinada” mentre hi ha pressa per “respostes immediates amb recursos que permetin a les persones dormir protegides”.  Totes les piulades estan acompanyades de l’etiqueta #ningúdormintalcarrer.

En declaracions a betevé, Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, ha alertat que en els últims dies han notat un augment de persones sense sostre que es dirigeixen a l’entitat. Especialment, ha explicat, perquè “es mullen a causa de la pluja i no es poden eixugar”. Busquets insisteix a demanar una “operació que sigui global i no estacional”, perquè cada estació de l’any “té punts crítics” i “no té sentit” reduir-ho només al fred.

L’Ajuntament no preveu avançar la fase preventiva

Per la seva banda, l’Ajuntament no té previst avançar la data en què s’activa la fase preventiva de l’operació Fred, prevista per a finals de novembre i que s’allargarà fins al març. Durant aquesta fase preventiva de l’operació Fred s’obrirà un equipament específic d’estada limitada de 70 places: el Centre d’Atenció Nocturna d’Emergència (CANE). L’objectiu és que aquests recursos extraordinaris minimitzin els riscos per a les persones sense sostre causats per la baixada de les temperatures.

Paral·lelament, el consistori continua oferint places d’allotjament i residencials en el Programa municipal d’atenció a persones sense llar. Enguany n’ofereix 1.343, a les quals s’han de sumar les que obren les entitats privades. En total, a Barcelona, cada nit s’ofereix allotjament a unes 2.000 persones sense casa.