Una de les problemàtiques que han detectat els pneumòlegs en els pacients d’asma és que tenen poca adherència al tractament amb inhalador. Les xifres ho corroboren: només un 40 % dels pacients d’asma fan el tractament correcte, ha assegurat Astrid Crespo pneumòloga de l’Hospital de Sant Pau. Hi ha diversos motius que expliquen aquesta poca constància. Per exemple, que quan el malalt nota una millora deixa d’aplicar-se l’inhalador, cosa que sobretot passa amb els més joves. A més, els pacients acaben deixant el tractament perquè pensen, de forma errònia, que es convertiran en dependents del inhalador si l’utilitzen de forma habitual. I hi ha un altre motiu per deixar el medicament i és que el pacient s’oblida de prendre’l.

Pedalejada per l’asma

Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de l’Asma i l’Hospital de Sant Pau, acompanyat de Chiesi i la Fundació Lovexair, ha instal·lat una bicicleta estàtica a les instal·lacions per captar usuaris que pedalegin. L’objectiu de la iniciativa és aconseguir 500 voltes, que es traduiran en 500 minuts de formació divulgativa sobre l’asma dirigida als pacients. El projecte s’emmarca en el programa Respirar és vida i s’ha triat una bicicleta perquè, segons diu la doctora Astrid Crespo, l’esport és molt beneficiós per als malalts d’asma, al contrari del que es pensa.

asma pedalejada Hospital de Sant Pau

A les dependències del centre hospitalari també s’hi ha habilitat un espai perquè els usuaris es puguin fer gratuïtament les proves de capacitat pulmonar.

Actualment hi ha un 5 % de la població que té asma, la majoria de tipus lleu.