La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) considera que els límits del Parc Natural de Collserola dibuixen una línia que “no és lògica” i que en molts punts “respon a interessos privats”. Així ho ha denunciat la seva presidenta, Ana Menéndez, que ha demanat a les administracions responsables (l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona) que revisin aquests límits. I així ho reclamen perquè aquesta delimitació deixa dins del parc natural uns 140 habitatges dels barris de muntanya de Barcelona. El Pla especial de protecció de Collserola (PEPNat), aprovat aquest 2 de maig i que inclou la modificació del Pla General Metropolità, especifica que aquests 140 habitatges hauran d’anar a terra d’aquí a 40 anys.

Les Planes

Això ha posat en peu de guerra les associacions dels barris de muntanya amb habitatges afectats. Segons la FABV, a les Planes n’hi ha 75, als barris de Can Rectoret i Mas Guimbau – Can Castellví, a la Font del Gos n’hi ha una cinquantena, tres són al Peu del Funicular i un, a Torre Baró. Representants veïnals d’aquestes zones han participat en la roda de premsa per denunciar la indefensió que, diuen, pateixen. Asseguren que han presentat al·legacions perquè s’aprofités el PEPNat per desafectar aquests habitatges però que no se’ls ha escoltat.

El president de l’Associació de Veïns de la Font del Gos, Enric Alifa, ha assenyalat directament el govern d’Ada Colau:

“És incongruent que en el mandat de Colau, en què en teoria es dona importància a l’habitatge, s’estableixi que en 40 anys es faran fora 400 veïns sense cap tipus de compensació”

La FAVB ha volgut deixar clar que no està en contra de l’aprovació provisional del PEPNat perquè va en la línia de garantir “la conservació de l’espai natural”, però demana a les administracions que s’incorpori un annex al redactat definitiu “que expressi la necessitat d’una revisió dels límits del 2010”. Demana que se segueixin uns paràmetres objectius i pactats amb el moviment veïnal.