El Centre d’Atenció Immediata (CAI) per als menors que migren sols a Barcelona ja té data i ubicació. La DGAIA preveu obrir-lo a finals del mes de juny i s’aixecarà a la Zona Franca. Tindrà capacitat per a una quarantena de joves i serà “la porta d’entrada” al sistema de protecció. Amb aquest nou centre ─segons el Departament d’Afers Socials, “pioner” a l’Estat─ es pretén evitar les estades llargues dels menors a les comissaries de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana.

L’espai estarà obert les 24 hores, els 365 dies de l’any, i comptarà amb una parella d’agents de la policia catalana, així com d’educadors i integradors socials. S’identificarà els joves, se’ls farà la revisió mèdica pertinent i se’ls oferirà la possibilitat de canviar-se de roba, d’alimentar-se i de descansar.

Ara bé, el CAI no està pensat perquè hi pernoctin. Segons Georgina Oliva, secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, funcionarà “com una sala d’espera” per fer els tràmits d’arribada dels menors i derivar-los al més aviat possible a un centre d’emergència o primera acollida. L’objectiu és, explica Oliva, oferir-los un espai confortable que respecti els seus drets i perquè no hagin de passar dies i dies en dependències policials.

Un espai per a menors que malviuen al carrer

L’equipament també disposarà d’un espai dedicat als joves que malviuen al carrer perquè no volen estar en centres d’acollida. En aquest cas, se’ls cobriran les necessitats higièniques i alimentàries bàsiques, es tractaran possibles addicions que puguin tenir i sí que hi podran pernoctar. La intenció és, però, que no s’hi quedin: hi haurà educadors socials que els atendran i els intentaran convèncer perquè entrin al sistema de protecció i deixin el carrer.

La creació d’aquestes dues iniciatives forma part de l’Estratègia Catalana per a l’Acolliment i la Inclusió que el govern de la Generalitat va presentar el mes de gener passat. Precisament, fa pocs dies, els Mossos d’Esquadra van activar un pla per prevenir que els menors estrangers no acompanyats que arriben a Barcelona siguin víctimes o autors de delictes.