El confinament pel coronavirus ha provocat que infants i joves estiguin setmanes sense anar a escoles i instituts. A 17 centres educatius de la ciutat, però, això s’ha trencat durant 15 dies: fins al proper 16 de juliol s’hi imparteix el programa Èxit Estiu que, enguany, acompanya i reforça alumnes vulnerables que han vist afectat el seu procés d’aprenentatge per la covid-19.

La iniciativa del Consorci d’Educació de Barcelona ofereix suport educatiu a estudiants de secundària i 5è i 6è de primària. “Aquest any el que tocava era ajudar aquell alumnat que, durant gairebé tres mesos, no ha estat als centres. I un altre aspecte molt important: som la prova de foc a l’hora de tornar a la vida escolar”, explica Neus Tormo, tècnica responsable del programa.

Programa Èxit Estiu 2020
Alumnes de l’Institut Escola Rec Comtal, al programa Èxit Estiu

A l’Institut Escola Rec Comtal de la Trinitat Vella, per exemple, fan sobretot matemàtiques i llengua, però també hi ha temps per als jocs. Qui s’encarrega d’acompanyar els adolescents, també en el vessant emocional, són universitaris que s’han inscrit al programa. En aquest cas, posen especial èmfasi a donar un cop de mà als alumnes que el curs vinent començaran l’ESO.

“Intentem anar un pas més enllà, ja que no han pogut fer l’adaptació durant l’últim trimestre de 6è. Treballem perquè el canvi no sigui tan exagerat i estan aprenent petits hàbits’, relata Mireia Jordana, universitària d’Èxit Estiu 2020. I tot plegat ho fan amb les mesures de seguretat pertinents per evitar contagis: tothom duu mascareta, es pren la temperatura abans d’accedir al centre i es promou el rentat de mans.