Durant els tres de mesos de l’estat d’alarma pel coronavirus, l’ONG Nutrició sense Fronteres ha entregat més de 260.000 racions de menjar, equivalent a 68.000 kg (en forma de plats cuinats, congelats i producte sec), a prop de 8.000 usuaris de Barcelona i l’àrea metropolitana. La xifra supera les 252.056 racions repartides durant tot l’any 2019.

Núria Camps, directora gerent de l’ONG, explica que “l’impacte de la crisi està generant molta exclusió social i l’empobriment de moltes famílies, sobretot aquelles que vivien al dia a dia i que, en aquests moments, s’han trobat sense dret a cuina i a aliments”. Per a aquest motiu, les xifres tripliquen els números de les racions de menjar repartides.

El projecte #ComparteixElMenjar ha aplegat 35 empreses i 28 entitats socials de Barcelona i l’àrea metropolitana durant la els mesos del confinament. Aquesta xarxa ha proporcionat menús complets, formats per un plat principal, un lacti i una peça de fruita. Montserrat Banqué, metge especialitzada en nutrició, i Neus Zurro, dietista nutricionista, consideren que “aquests àpats han aportat una mitjana del 34 % de l’energia necessària d’una persona adulta, considerant que l’òptim és que el plat principal del dia aporti el 30 % de l’energia”.

Es calcula que Nutrició sense Fronteres reparteix una mitjana de 2.800 racions d’aliment cuinat a les 28 entitats que dona resposta. Durant els últims mesos, han iniciat la seva activitat dues cuines solidàries, Menjador ca la Rosa i Restaurant la Fàbrica, dins del projecte #CuinesolidariesNSF, en què restaurants tancats cuinen l’excedent aportat conjuntament per 35 empreses i entitats socials. A més a més, l’ONG dona suport en el transport en el repartiment de menjar de la Xarxa de Barris de Barcelona i l’àrea metropolitana.