Hospital de campanya a la comarca del Segrià, a Lleida

La justícia no ratifica la decisió la Generalitat de prohibir tota sortida i entrada a Lleida i a set municipis més del Segrià. La titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Lleida, en funcions de guàrdia, afirma en la interlocutòria que veu desproporcionada la restricció. Considera que l’objectiu “no és sinó eludir l’aplicació de l’estat d’alarma parcial” i que aquesta és una competència estatal. El govern català ja s’hi ha mostrat en desacord i ha criticat que les mesures referents a la pandèmia “no poden encallar-se per un conflicte competencial”.

En la interlocutòria, contra la qual es pot recórrer, la jutgessa al·lega que “la proporcionalitat d’aquesta gravíssima mesura limitativa i restrictiva de drets ha de basar-se precisament en l’existència d’una greu i molt important transmissió comunitària del virus. En aquest cas, aquesta transmissió apareix en l’informe de passada”. Segons la magistrada, “en tot cas”, tal com preveu la llei, el president de la Generalitat “podrà sol·licitar del Govern (estatal) la declaració d’estat d’alarma”.

La interlocutòria apunta, a més, que no pot argumentar-se que ja va haver-hi un confinament a Òdena i que hi ha vigent un confinament perimetral al Segrià (Lleida), “perquè les mesures allà previstes, restricció de moviments, mai confinaments domiciliaris generals, suposaven una afectació de molt menor intensitat dels drets fonamentals que el que ara pretén el govern de la Generalitat”. Per la jutgessa, tampoc no es pot ratificar el confinament domiciliari perquè hi ha altres mesures possibles “com individualització del confinament domiciliari respecte a les persones detectades i una recomanació d’un confinament”.

Un decret llei per blindar futures mesures

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit aquest dilluns al matí que el govern no accepta la decisió judicial i ha assumit “les conseqüències que se’n derivin”. Torra s’ha dirigit directament a la població de les zones afectades: “Demanem als veïns que es protegeixin davant l’avanç del coronavirus, els demanem que segueixin indicacions que vam anunciar ahir”.

Per blindar futures mesures, el govern català ha anunciat que està treballant en un nou decret llei, que preveuen fer públic aquest dilluns a la tarda mateix. El text establirà un “pla de rebrot” que, segons el president català, permetrà actuar “amb tota la contundència”. S’hi preveuran els supòsits concrets en què el govern adoptarà possibles mesures que poden afectar o restringir alguns drets i llibertats, com la lliure circulació de persones.

Torra ha remarcat que totes les decisions es prendran seguint el consell dels experts i d’acord amb les autoritats locals. Tot i que han defugit entrar en debats judicials, ha criticat que “no podem entendre que en decisions que es prenen per la salut i la vida dels ciutadans, en aquests moments, puguin haver-hi obstacles burocràtics”.

La fiscalia adverteix que el decret és “il·legal”

Davant d’aquest anunci, la fiscalia de Lleida adverteix la Generalitat que el decret llei que pretenen aprovar per endurir el confinament al Segrià és “il·legal”. El ministeri públic fa referència a l’article 86 de la Constitució Espanyola i a l’article 64 de l’Estatut de Catalunya que recullen que no es poden regular per decret llei els drets fonamentals dels ciutadans. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost a la notícia a través de les xarxes socials preguntant-se “Però això què és?”. La Fiscalia de Lleida recorda que qualsevol persona o col·lectiu afectat per aquesta mesura pot presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra el Govern al Tribunal Constitucional.

La Generalitat explora “tots els camins jurídics”

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident del govern, Pere Aragonés, han coincidit en les crítiques a la resolució judicial i han explicat en dues entrevistes radiofòniques que la Generalitat està explorant “tots els camins jurídics” per poder mantenir les restriccions anunciades per a Lleida i set municipis més.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Vergés ha defensat l’actuació del govern català basant-se en la Llei de salut pública, que, segons ha assegurat, “és molt clara”. Per la seva banda, Aragonès ha defensat en una entrevista a SER Catalunya, que no es pot esperar 15 dies per posar les restriccions en marxa, perquè llavors “seria massa tard”.

El ministre de Justícia aposta per trobar una alternativa legal

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, creu que la decisió del jutjat de Lleida demostra que “no hi ha pla B” a l’estat d’alarma del govern espanyol. Campo argumenta que cal trobar una alternativa legal. Segons Campo, cal veure què farà la Generalitat, què decideix l’executiu espanyol i ha recordat que hi ha una “via de recurs oberta”.

El ministre creu que cal “completar l’ordenament jurídic” per no haver de recórrer a l’estat d’alarma en situacions com la de Lleida i ha explicat que el govern espanyol estudia amb “enorme profunditat” una eina legal alternativa.