El Jutjat d’Instrucció de Lleida ha tombat la decisió de la Generalitat de confinar Lleida i set municipis més del Segrià que entrava en vigor aquesta mitjanit i deixa molts interrogants entre la població sobre com ha d’actuar a partir d’aquest dilluns. Sobretot perquè, tot i la decisió judicial, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dilluns la resolució del govern amb l’entrada en vigor de les noves mesures.

El Jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida, en funcions de guàrdia, no ha ratificat l’ordre del govern d’endurir el confinament a Lleida per la proliferació de brots de coronavirus. En la ressolució, la jutgessa assegura que la resolució del govern “sembla una còpia” del decret d’alarma del 14 de març del Govern espanyol. Considera que la presa de mesures de “tanta gravetat” és competència estatal.

La Generalitat no accepta la decisió judicial

Davant d’això, el president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dilluns a primera hora del matí amb els serveis jurídics del govern per analitzar la situació legal. Torra ha assegurat que el govern no accepta la decisió judicial, i ha anunciat l’aprovació d’un decret llei sobre un pla de rebrots on s’inclouran aquestes mesures, que quedaran “reforçades”. El president també ha demanat a la ciutadania que segueixi les instruccions de la Generalitat, tot i no estar en vigor perquè no tenen l’aval judicial. Tot i això, Torra ha reconegut que els Mossos segueixen vetllant pel confinament perimetral, però que han de complir les “decisions judicials”.

El TSJC considera que la interlocutòria té validesa

Segons fonts del TSJC consultades per betevé, la interlocutòria de la jutgessa d’instrucció de guàrdia té validesa tot i que la via sigui la contenciosa administrativa, jurisdicció que no té un servei de guàrdia. La magistrada no avala les mesures del govern català.  Ara s’obre un termini de 15 dies perquè les parts implicades, entre les quals hi ha la Generalitat, presentin un recurs d’apel·lació a la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC.

Segons publica a Twitter el catedràtic de dret procesal, Jordi Nieva, la decisió de la justícia era “absolutament previsible” i és un encert de la fiscalia. Aquest diumenge la fiscalia va adreçar-se al Jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida per oposar-se a la ratificació de l’enduriment de les mesures Lleida perquè considera que la Generalitat no en té les competències i que per poder-ho fer cal demanar al Govern espanyol primer la declaració de l’estat d’alarma.

Els experts tampoc confien en el decret llei

Experts consultats per betevé creuen que el decret llei anunciat pel Govern per actuar en cas de rebrot no servirà per poder adoptar mesures sanitàries com el confinament, ja que la Constitució ho prohibeix. Segons Jorge Culleré, advocat en dret administratiu, “l’article 86 no permet que un decret llei pugui tractar qüestions que facin referències a drets fonamentals com és la lliure circulació”. El catedràtic en dret processal de la Universitat de Barcelona, Jordi Nieva, creu que el decret cobreix més el Govern en cas de “mesures sanitàries més toves, però no per una reclusió domiciliària” com la que s’ha pretès al Segrià.