Primer van ser els aldarulls postsentència, després les destrosses del temporal Gloria i, finalment, la pandèmia del coronavirus. Tres moments on els Bombers de Barcelona han tingut un paper destacat, i que han fet replantejar l’operativitat del cos. Entre les noves mesures que es volen incorporar hi ha, precisament, la necessitat de prevenir les emergències i fer tasques de protecció civil. El tinent de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha presentat les línies mestres de la reorganització dels Bombers, que dimecres es presentaran a la Comissió de Presidència per a la seva aprovació.

Els Bombers, referents en Protecció Civil

Una de les mesures que ja s’ha incorporat arran de la crisi de la pandèmia és la sectoralització dels parcs de bombers i la divisió dels efectius per torns, de manera que l’afectació d’una part del personal no acabi comprometent el conjunt del servei, com també es fa a la Guàrdia Urbana. L’altra necessitat que, segons Batlle, s’ha fet evident els darrers mesos és el de dotar la ciutat d’un cos de protecció civil, que ara no té. Unes tasques que els Bombers han assumit amb la crisi del coronavirus, com ara amb la medicalització d’espais per utilitzar-los com a hospitals de campanya o les desinfeccions i els trasllats que s’han fet a les residències de gent gran, i que han resultat imprescindibles. De fet, durant l’inici del confinament van ser els mateixos bombers els que van demanar que els mobilitzessin per ajudar la ciutadania.

Segons Batlle, l’experiència adquirida els darrers mesos permet que “passi el que passi ara s’estigui amb millors condicions per fer-hi front”. En aquest sentit, aquests dies s’està fent l’estocatge del material que s’ha fet servir per equipar espais. La intenció és poder-lo emmagatzemar i, si d’aquí a dos o tres mesos hi ha un rebrot, poder-lo tenir “sempre a punt”.