El Departament de Salut ha fet públics els resultats del seguiment de casos de covid-19 entre els assistents als festivals Vida, Canet Rock i Cruïlla. Segons les seves dades, en els 14 dies posteriors a la celebració d’aquests grans esdeveniments es van detectar 2.279 positius per covid-19 entre el públic. Els càlculs del departament preveien que fossin 1.437, per tant, se’n van registrar 842 més dels esperats.

Segons aquestes dades, els participants d’aquests festivals van tenir entre un 1,3 i un 2,6 més de possibilitats de contagiar-se de la covid respecte a la població que no hi va anar.

Si ens fixem en les dades de cada festival, es pot veure com la diferència entre els casos detectats en assistents al Vida respecte als casos esperats és major que les diferències observades en el Canet Rock i el Cruïlla. Amb aquestes xifres, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, destaca que en aquests dos últims esdeveniments el cribratge previ que es va fer al públic va ser més efectiu. Tot i això, també s’ha comptabilitzat 271 persones que, tot i tenir un test d’antígens positius previ van aconseguir entrar als festivals en comptes de fer quarantena.

Cabezas ha reconegut que es va observar una relaxació de les mesures de prevenció per part dels assistents als festivals, com l’ús de la mascareta FPP2 obligatòria, i també una “falsa sensació de seguretat” després d’haver donat negatiu en el test d’antígens abans d’entrar.

Tot i això, la secretària de Salut Pública ha descartat aquests esdeveniments com a causa única de la cinquena onada. Considera que s’hi van sumar altres factors, com l’obertura d’activitats després d’un període de millora epidemiològica o les festes i viatges de final de curs.

Els festivals, amb el públic assegut

Amb els estudis que es van realitzar prèviament al Palau Sant Jordi i a la Sala Apolo i l’experiència dels festivals del juliol, Salut es referma en la necessitat que els grans esdeveniments se celebrin amb el públic assegut i amb limitació horària per evitar un relaxament en les mesures de prevenció conforme passen les hores.