El concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, multitudinari i sense distàncies, no va esdevenir un espai de “supertransmissió”. Ho afirmen els organitzadors, Festivals per la Cultura Segura, que aquest dimarts han presentat els resultats juntament amb els responsables científics de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses.

Segons ha explicat el doctor Josep Maria Llibre, de totes les persones a les quals s’ha pogut fer el seguiment després de l’esdeveniment (4.592 participants), només sis han donat positiu i, en quatre dels casos, es descarta que es contagiessin de la covid durant el concert. Segons Llibre, això s’explica perquè van acudir acompanyats d’amics al concert i cap dels acompanyats es va encomanar del virus. Per tant, afirmen, van contraure’l fora del concert. Els sis casos positius han tingut símptomes lleus o han estat asimptomàtics, en cap cas no han hagut d’ingressar a l’hospital i no s’ha observat transmissió secundària a altres contactes.

L’anàlisi de les dades

Els organitzadors afirmen que amb l’anàlisi de dades a 14 d’abril del 2021 els casos detectats suposen una incidència acumulada a 14 dies de 130,7 casos per cada 100.000 habitants. En canvi, la incidència acumulada de la població de la ciutat de Barcelona en el mateix grup d’edat i mateixa data va ser de 259,5 casos per cada 100.000 habitants. Per això afirmen que el concert del Palau Sant Jordi no ha constituït un esdeveniment de supertransmissió de la covid-19, com fins avui s’havien catalogat aquests tipus d’esdeveniments.

És possible cribrar 5.000 persones en un matí

Durant el concert tots els assistents es van fer tests d’antígens previs en un sol matí. Els responsables afirmen que fins ara, es negava que això fos possible i creuen que amb l’esdeveniment del Sant Jordi s’ha demostrat que sí. Una altra de les mesures de seguretat destacades és que tots els assistents van portar, en tot moment, mascareta FFP2. A més es va dur a terme una desinfecció del recinte. Els organitzadors afirmen que el compliment de les mesures per part del públic va ser “exquisit”. Per tot plegat diuen que les seves previsions optimistes s’han confirmat.

Un experiment que pot marcar tendència

El 27 de març el Sant Jordi va acollir prop de 5.000 persones en un concert que volia seguir l’empremta de la prova pilot a la Sala Apolo. El sector de la cultura veia en el concert de Love of Lesbian una gran oportunitat per demostrar que, amb les mesures d’higiene i de seguretat adequades, els espectacles de música, de teatre o de cinema poden ser segurs en el context actual de pandèmia. Els responsables de l’esdeveniment afirmen que això ha quedat demostrat i que, repetint el mateix esquema de mesures, es podrien seguir celebrant concerts com aquests.

Aquesta prova pilot ha rebut l’impuls també del Departament de Salut i de l’Hospital Germans Trias i Pujol, amb l’objectiu tant d’aplanar el camí sobre com han d’organitzar-se espectacles culturals futurs com per demostrar l’efectivitat dels tests antigènics. De fet, festivals d’estiu com el Cruïlla o el Canet Rock estaven molt pendents dels resultats que s’han anunciat aquest dimarts.