El col·lector de la Diagonal estarà enllestit al desembre d’aquest 2021. A partir de llavors, la infraestructura ja funcionarà quan plogui molt recollint l’aigua. Tot i això, el trànsit a la Diagonal no es restablirà immediatament perquè les obres de reurbanització continuaran en superfície.

Aquest dimecres, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, i el regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, han visitat les obres del col·lector de Diagonal. Han explicat que els treballs -entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Girona- han superat l’equador i ja se n’ha executat un 72 %.

Aspecte de l’interior del desdoblament del col·lector de la Diagonal

Les obres de la primera fase de l’ampliació del col·lector van començar el 23 de novembre amb una previsió de duració de 14 mesos. L’actuació ha de permetre augmentar un 70 % la capacitat de desguàs de la infraestructura, per reduir el risc d’inundació en cas de pluja intensa. El nou col·lector té unes dimensions de 3 metres per 3,5 metres i els barris que més en notaran l’impacte en cas de pluja torrencial seran Gràcia i el Fort Pienc.

Resposta al canvi climàtic

L’ampliació del col·lector de la Diagonal dona resposta al creixement demogràfic i urbanístic de la ciutat, que, sumat als efectes del canvi climàtic, ha fet créixer la necessitat d’incrementar el sistema drenant. De fet, el col·lector està pensat per poder actuar en episodis de pluja intensa que s’espera que puguin augmentar en les properes dècades.

Les obres que estan a punt d’acabar -en el tram que va des del carrer de Girona al passeig de Sant Joan- es complementaran en el futur amb l’ampliació del col·lector de la Diagonal des de la plaça de Francesc Macià. A més, en aquests moments a la ciutat també s’està treballant en l’ampliació de l’eix drenant del carrer de Vilà i Vila i un dipòsit de retenció d’aigües pluvials a la rambla de Prim.

Les obres del col·lector de la Diagonal deixen al descobert restes arqueològiques

Les obres d’ampliació del col·lector han obligat a tallar un tram de la Diagonal, que no es reobrirà al trànsit quan estiguin enllestides perquè els treballs continuaran en superfície. D’una banda, caldrà fer la reurbanització de l’espai i, de l’altra, s’aprofitarà per iniciar unes obres necessàries per connectar el tramvia per la Diagonal.