Cap dels 463 assistents al concert assaig clínic a la Sala Apolo del 12 de desembre es va infectar de coronavirus. Així es va poder comprovar en les proves PCR que se’ls va fer vuit dies després del concert. Els responsables de l’estudi PRIMA-CoV, organitzat per Primavera Sound i Fundació Lluita contra la Sida i Malalties Infeccioses, asseguren que aquests resultats poden ser molt útils de cara als futurs esdeveniments en recintes interiors.

Segons han explicat els doctors Boris Revollo i Josep Maria Llibre, principals autors de l’estudi, la prova demostra la utilitat de les mesures de seguretat implementades, que inclouen el cribratge amb test d’antigen abans de l’assistència i confirmació amb PCR.

A l’estudi PRIMA-CoV –un assaig clínic aleatoritzat de disseny obert– hi van participar 1.047 persones sanes i sense cap patologia de risc, que es van fer un test d’antígens abans d’entrar. Un grup control de 496 persones es va quedar fora de la sala i un altre grup, de 463, va entrar al concert. Cap d’aquests 463 va donar positiu en la prova PCR que se’ls va fer vuit dies després del concert. A la branca control, en canvi, dues persones van donar positiu en aquesta PCR posterior. Això implica, segons els investigadors, uns intervals de credibilitat del 95 %.

Un concert en què es va poder cantar, ballar, beure i fumar

Els assistents van poder beure, fumar, cantar i ballar –però en zones molt delimitades– i només es podien treure la mascareta en el moment de fer el glop de beguda o la pipada de la cigarreta. No calia respectar la distància de seguretat, però tots els assistents duien una mascareta homologada N95, que els havien donat a l’entrada. A la sala on es va fer l’estudi es va delimitar un espai exterior per a fumadors. Es va optimitzar la ventilació i els fluxos d’aire a les dues sales interiors i es va monitoritzar la qualitat de l’aire i la temperatura durant l’esdeveniment. El temps mitjà que els assistents van ser al concert va ser de dues hores i 40 minuts i el concert va incloure quatre actuacions.

Un estudi que es podria reproduir i aplicar en altres esdeveniments

Segons un dels autors de l’estudi, Josep Maria Llibre, aquest estudi es podria reproduir i aplicar en altres esdeveniments en sectors afectats per les restriccions sanitàries. Llibre ha destacat la col·laboració de Primavera Sound en l’organització d’aquest assaig clínic i ha animat altres sectors afectats per la pandèmia a generar estudis d’aquestes característiques. Els investigadors confien que aquestes dades ajudaran a fer concerts segurs durant la pandèmia.