Quatre mesos després d’acomiadar-se del veïnat noubarrienc, Xavier Marcé torna amb ganes al capdavant del districte. La casualitat ha fet que novament prengui el relleu d’un regidora que ha hagut de dimitir per raons de salut. En aquest cas, ha estat la també socialista Rosa Alarcón.

Torna amb la sensació de “tornar a casa“. “Ho visc com la recuperació d’un període que m’hauria agradat que no s’hagués acabat. Em va saber greu deixar el districte perquè és un territori exigent però que genera empaties”, afirma Marcé. Va marxar amb la sensació que li havia faltat temps per engegar o acabar projectes pendents. Ara té una segona oportunitat.

Ara podem acabar algunes coses que vam començar i en podem fer de noves. És un tornar una mica a casa”
Xavier Marcé, regidor de Nou Barris

Transformacions pendents a Can Peguera i Vallbona

Nou Barris és un districte en què la llista de reivindicacions sempre és llarga i el moviment veïnal no deixa d’incorporar-hi noves fites. Per tant, Marcé tindrà molts reptes. A banda dels temes socials i de potenciar la xarxa comercial i econòmica, el novament regidor del districte té transformacions pendents sobre la taula. Una, la rehabilitació de les cases blanques de Can Peguera, dins el pla de futur del barri. Una reforma que aviat encetarà una prova pilot per definir-ne les actuacions.

Illa de Can Peguera, on es farà la prova pilot de rehabilitació de les cases

També el projecte Agrovallbona, pensat per transformar Vallona en un ecobarri “exemplar internacionalment” a partir de convertir l’eix agrari de la Ponderosa en un motor socioeconòmic. “Aquí hi ha la discussió de com combinar els horts amb augmentar en certa mida la població per fer possible que tinguin equipaments”, apunta Xavier Marcé. En aquest cas, a banda del planejament, una qüestió primordial serà el calendari del soterrament de les vies de l’R2, que afectarà un tram del barri.

La percepció de millora dels veïns sobre el seu barri és immensa. Tan bon punt planeges una remodelació, apareixen peticions noves”
Xavier Marcé, regidor de Nou Barris

A la recerca del consens veïnal

Marcé creu “molt important” aconseguir una inversió més gran per fer tasques de manteniment o reparació a carrers i mobiliari urbà, per millorar l’espai urbà. Això a banda de grans intervencions com la reurbanització de la darrera fase d’interiors pendents a la Guineueta. En aquests, i altres casos, caldrà assolir un consens amb el veïnat que no sempre ha estat fàcil el mandat anterior.

També ho necessita per als processos participatius pendents, com els dels Jardins de Can Xiringoi, que ha de definir l’ús de la masia —ja rehabilitada— de Can Valent, o el del solar de l’antic camp de futbol de la Damm. I en un procés a mitges, el de l’illa d’equipaments de la Ideal Plàstica Flor, a la Prosperitat.

Xavier Marcé amb el gerent de Nou Barris, Gabriel Duarte, que també repeteix càrrec aquest mandat

Posar els projectes culturals de Nou Barris al mapa barceloní

Aquest darrer projecte va ser un dels polèmics del mandat anterior. A diferència dels veïns, que defensen que siguin equipaments de barri, des de la regidoria s’aposta per donar-ne una dimensió de ciutat.

De fet, Xavier Marcé, com a regidor de Cultura, també es planteja com a prioritat promocionar els projectes culturals del districte. “Hi ha molts projectes culturals de Nou Barris que tenen dimensió de ciutat. L’Ateneu Popular de 9 Barris i el circ, el festival de flamenc Desvarío, l’Ateneu la Bòbila… si els posem al mapa, podem aconsegir un finançament més ampli, que part del finançament pugui venir de l’àrea central o buscar-ne aliances”, explica.