La rehabilitació integral dels 616 habitatges del barri de Can Peguera ja es comença a perfilar. L’Ajuntament té previst iniciar en poc més d’un any la prova pilot per intervenir en les primeres vuit cases. Els veïns afectats ja s’han reunit amb les administracions per saber quines actuacions es faran als seus habitatges i el calendari previst. Durant aproximadament un any, mentre durin les obres, aquests veïns seran reallotjats provisionalment en altres habitatges situats al mateix barri.

La prova pilot començarà el 2024

L’illa de vuit habitatges, delimitada pels carrers de Bellcaire, Darnius, Espinagua i Cistellet, servirà de prova pilot per definir els passos i les actuacions que cal fer per rehabilitar de manera integral el conjunt de cases, de titularitat pública. L’Ajuntament destinarà gairebé un milió d’euros per eliminar les deficiències estructurals d’aquests habitatges com ara problemes d’aïllament i d’humitats.

Es tracta dels habitatges més grans del conjunt de cases que tenen 60 metres quadrats i tres habitacions. “És una tipologia de cases que no té un estudi a fons del que tenen a sota, de com estan els fonaments”, assenyala Pep Ortíz. “La majoria d’aquestes cases tenen un embornal comú, per cada quatre habitatges i això crea problemes quan hi ha un embús”, comenta Josep Maria Clariana de l’AV Can Peguera. Segons els veïns, fins i tot s’hi han donat casos d’arrels d’arbres que surten pels lavabos.

Un any fora de casa per les obres

La Montse Baleyto, veïna afectada, explica que a casa seva hi ha humitats a les parets, els cables de la instal·lació de la llum estan obsolets i té esquerdes al sostre per les filtracions. “Fins ara hem fet només petites actuacions com pintar, perquè sempre em deien que esperés i ara estem molt contents que arribi el procés de rehabilitació i poden tenir per fi uns habitatges dignes” , afegeix.

La Montse és una de les veïns que hauran de deixar provisionalment casa seva per l’inici de les obres. Viu en una de les cases del barri des de l’any 1965. “Sap una mica greu perquè en aquest temps perdré aquest petit jardí que envolta la casa”, comenta. Tomàs de Pablo, un altre veí afectat, pensa que els dos trasllats seran complicats, tot i que des de l’administració els hi han dit que els ajudaran.

Unes cases construïdes per ser provisionals

Les cases barates de Can Peguera van ser construïdes pel Patronat Municipal de l’Habitatge al 1929, amb data curta de caducitat. “L’any 1945, segons el pla comarcal, els habitatges ja havien d’anar a terra. I l’any 1975 el Pla General Metropolità les va condemnar en considerar-les prescindibles“, explica Pep Ortiz de l’AV Can Peguera.

Però l’any 2013, els veïns del barri van decidir després d’un procés participatiu votar per la continuïtat de les cases. Dos anys més tard, la comissió d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament va acordar salvar-les de l’enderroc. A partir d’aquest triomf, el veïnat ha dedicat tots els esforços per reivindicar millores tant en els habitatges com en l’urbanisme i la creació d’equipaments.