Can Valent cobra nova vida després d’una rehabilitació que l’ha estabilitzat i que ha permès recuperar-ne elements, com el rellotge de sol de la façana. La masia, que feia gairebé 40 anys que s’havia estat degradant, ja no té risc d’esfondrament, però es manté per ara buida. El pla original era encadenar la rehabilitació estructural amb les obres per condicionar l’interior als usos definits en un procés participatiu. La realitat, però, és que les troballes arqueològiques han complicat la situació. L‘Ajuntament ha posat en pausa la segona fase d’obres fins a conèixer si hi ha alguna limitació o restricció per raons arqueològiques o patrimonials.

Possibles restriccions podrien reduir l’espai útil interior

Des del districte de Nou Barris es tem que les possible afectacions puguin reduir l’espai útil de l’interior de la masia. “Can Valent és un edifici bonic però petit. Hem de saber què es pot tocar i què no, per saber volumètricament de quant espai disposem”, afirma Xavier Marcé, regidor de Nou Barris. I, ara per ara, no hi ha data per a aquesta segona fase. “Tan aviat com ho sapiguem, iniciarem la redacció de la segona fase, perquè tenir la masia rehabilitada i sense ús no té gaire sentit”, afegeix.

Preocupació pel manteniment de la masia, un cop acabada

Precisament aquesta és la preocupació de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. “Tenim por que torni a degradar-se, perquè quan acaba una obra i no es posa en funcionament, es corre el risc que hi hagi problemes de manteniment i incivisme. Risc que guixin la façana, que trenquin les finestres”, explica Arnaldo Gil, de l’entitat patrimonialista. Gil recorda que l’arxiu és un dels candidats per traslladar-se a Can Valent, ja que la seu actual, a l’Espai Via Favència, se’ls queda petita pel creixement del fons documental. A més, també es preveia reservar un espai per a l’AV Porta. Tot plegat és ara en suspens, fins saber quants metres quadrats es podran utilitzar.