Veïns i entitats han estrenat grafits al transformador elèctric situat a l’illa coneguda com a Ideal Plástica Flor, el nom de la fàbrica que hi havia a l’indret fins al 2009. El veïnat vol amb aquestes pintures cridar l’atenció de l’Ajuntament i apressar-lo perquè convoqui al més aviat possible el concurs d’idees i s’enllesteixi el projecte executiu que ha de convertir el que ara és un aparcament en una illa d’equipaments culturals i zona verda.

Reivindicació artística dels equipaments

Dos artistes professionals s’han encarregat de pintar un gran elefant a una banda i un mar que clama contra el canvi climàtic, a l’altra, al transformador elèctric, l’únic testimoni que va quedar de la darrera fàbrica de la Prosperitat. “Amb el grafit volem cridar l’atenció i informar els veïns sobre el projecte i la situació actual en què es troba. I demanar l’Ajuntament que es reprenguin les reunions de la comissió de seguiment i es convoqui el concurs d’idees”, explica Meri López, de la Comissió de Seguiment de la Ideal Plástica Flor.

La previsió era tenir ja dibuixada l’illa, però van sorgir imprevistos. “La pandèmia i el canvi de mandat van paralitzar el concurs d’idees“, expliquen Meri López i Joan Catafal, tots dos de la Comissió de Seguiment.

Pressupost reservat

El veïnat va començar a reivindicar l’illa d’equipaments als anys 80, molt abans que la fàbrica tanqués i s’enderroqués. Per això, saben que el districte de Nou Barris ja disposa d’un pressupost d’un milió d’euros per continuar amb el procés, però no volen que els terminis s’allarguin.

Actualment l’illa conté un gran aparcament i una zona de jocs infantils

4.500 m2 d’equipaments i zona verda

Aquest concurs d’idees és la culminació d’un procés participatiu que es va iniciar al 2018 per definir quins usos havien de tenir els 4.500 metres quadrats del solar, avui dia convertits provisionalment en un aparcament i una zona de jocs infantils. Després de deliberacions i debats, el procés participatiu va concloure que a l’illa s’hi construís, sobre un pàrquing soterrani, una biblioteca de districte, un equipament cultural amb diversos usos per al barri i una zona verda d’uns 3.000 metres quadrats.

Una pista esportiva provisional

Mentre esperen conèixer noves dates i terminis, les entitats de la Prosperitat es mostren satisfetes amb el següent pas de l’Ajuntament. El districte de Nou Barris condicionarà una part del gran aparcament per a usos esportius i educatius del barri. Ho farà a través dels fons del Pla de barris, del qual la Prosperitat n’és beneficiària. “És una gran ajuda sobretot per a l’Escola Víctor Català, que no té gimnàs, i per al veïnat, ja que tenim una densitat molt alta de població i pocs equipaments —valora Meri López— estem contents, però esperem que no es perpetuï”.