L’Ajuntament sembla disposat a salvar la darrera gran finca agrícola, La Ponderosa, amb un pla per reconvertir el barri sencer, Vallbona, en un indret emblema de la sostenibilitat. A hores d’ara, està pendent de diversos informes per dissenyar com pot treure el màxim fruit de la zona agrària, a cavall entre el Besòs i el rec Comtal, al mateix que es dota al barri d’un projecte socioeconòmic i educatiu. Si tot va bé, s’espera presentar les propostes la primavera vinent.

Els veïns reclamaven salvar La Ponderosa

Fa temps que el moviment veïnal i associatiu reclamen la conservació de La Ponderosa. El pla de 2009 que la va qualificar d’àrea residencial estratègica hi ubicava uns 2.000 habitatges i equipaments, en detriment dels horts. Ara l’Ajuntament considera caduc aquell pla. No descarta edificar un cert nombre d’habitatges per augmentar els 1.400 veïns i veïnes del barri, i possibilitar la construcció de nous equipaments, però sense amenaçar la zona agrària.

Volem que Vallbona sigui un barri emblemàtic a nivell de ciutat, de país i, fins i tot, europeu. ”
Xavier Marcé, regidor de Nou Barris

La idea inicial de l’Ajuntament és que Vallbona esdevingui una mena d’ecobarri que aprofiti de forma social, econòmica i educativa l’existència de la zona agrària. Això es voldria traduir en formació i en ocupació. Aquesta fita es vol aconseguir a través d’un pla que tingui en compte totes les peces que conformen el barri: els horts de La Ponderosa, però també l’únic tram viu i a l’aire lliure del rec Comtal, l’antiga Granja del Ritz, el Besòs i la zona residencial.

El rec Comtal al seu pas per Vallbona

Tres condicionants a tenir en compte

Abans de posar-se a dibuixar el futur de Vallbona, l’Ajuntament està pendent de tres punts cabdals. El primer és el projecte de soterrament de les vies de tren, per comprovar l’afectació al barri en metres quadrats.

Una altra qüestió important és l’informe sobre la inundabilitat. Tenint en compte que La Ponderosa i Vallbona limiten amb el Besòs, els resultats de l’informe determinarien l’edificabilitat possible al barri de pisos o equipaments.

I, a més, ha de trobar una solució per convertir en públics els terrenys de La Ponderosa, ara en mans de diverses propietats i arrendataris.

Els horts de la Ponderosa

Diàleg amb Montcada

La previsió és donar a conèixer els plans per a la zona a la primavera de 2021, després d’un diàleg amb les entitats del territori i, sobretot, amb Montcada i Reixac. “Vallbona és un barri transfronterer i Montcada s’ha implicat per veure com relliguem la connexió amb Can Sant Joan. A més, també compartim el rec Comtal”, explica el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé. Amb les idees clares, es començarà a dibuixar el projecte i es buscaran fons europeus. Tot plegat, enllaçaria amb la capitalitat mundial de Barcelona per a l’Alimentació Sostenible de cara al 2021.