El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat en la reunió que cada diumenge manté amb el president Pedro Sánchez i la resta de líders autonòmics, que el govern actuï amb celeritat per pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus. Torra ha dit que “és hora d’aplicar urgentment una política de salvament de l’economia i els llocs de treball” . Ha insistit que el pla de desconfinament ha d’anar lligat a un projecte per rescatar l’economia, deixant de banda el dèficit: “Tot el que no gastem en els propers tres mesos s’haurà de multiplicar per molt si les empreses fan fallida”.

Pel que fa a l’àmbit empresarial ha emprat el concepte de “congelar el temps” per protegir autònoms i empresaris, vetllant perquè cap comerç tanqui en els propers tres mesos: “Hem d’ajudar massivament amb una moratòria de pagament d’impostos, quotes de la Seguretat Social i d’autònoms i també amb subvencions concretes per aquelles empreses que han de reduir el seu negoci per complir mesures de seguretat“. Paral·lelament, el president de la Generalitat ha reclamat “claredat, transparència i antiburocràcia” per tal que tothom tingui normes clares, se supervisi la banca i no s’afavoreixi els “‘lobbies’ empresarials de sempre”.

Ajudes a les famílies

Entre les mesures proposades n’hi ha dues destinades a les famílies: aprovar la renda bàsica universal, que ha de garantir uns ingressos mínims a les persones més vulnerables i dotar les famílies amb fills o familiars dependents al seu càrrec d’un permís restribuït. Torra també ha insistit que la Generalitat ha de recuperar les seves competències per poder aplicar mesures de recuperació econòmica a Catalunya.

Mascaretes d’ús obligatori

El president Torra també s’ha referit a les mesures de protecció i contenció de la pandèmia. Ha insisitit en la importància de fer servir la mascareta i ha demanat a Sánchez que sigui obligatori portar mascareta a l’espai públic. Ha destacat que és especialmente important ara que les noves fases de desesecalada implicaran més mobilitat i més persones al carrer.